Skip to main content

На почетокот од летото ќе се одржи Фестивалот на охридската черешна

На почетокот од летото ќе се одржи Фестивалот на охридската черешна. Во екот на бербата во туристички цели  ќе се промовира цреша. Домашните и странските гости ќе може да вкусат плодови од црешни  и различни специјалитети подговени од ова овошје.  Охридските црешни „црна“ и „долгашишка“ станаа заштитен бренд  овошје со географско потекло.

 |  Валентина Неловска  | 

Во месец јуни, кога е екот на бербата на црешите во Охрид ќе се одржи Фестивал посветен на охридската черешна. Со спојот на ЕД Грашница, на Здржението Охридска черешна од Лакочереј и на Здружението на пчелари Охрид ќе придонесува за создавање услови за успешен бизнис во одгледувањето на цреши. Проектот е поддржан финансиски од Локалната самоуправа. Со презентација на овошје и продукти од цреши низ музика и фолклор наша намера е ова овошје што повеќе да го доближиме до купувачите, но и до туристите, напоменува Борис Стојаноски од ЕД Грашница.

„ Со повеќе активности ќе дадеме придонес да се презентира пред локалната јавност, а повеќе за гостите. Ние мислиме дека во хотелските обејкти не се конзумираат доволно локалните производи. Во гастрономската понуда се нудат продукти од Струмица, Турција и од други места, вели Стојаноски.

На фестивалот на охридската черешна ќе се понудат различни гастрономски специјалитети. Ќе бидат изложени колачи и торти, како и слатко од цреши , но и и други специјалитети подготвувани од домаќинствата на производителите кои ќе бидат дел од фестивалот, кажува Џамтоски.

Во охридскиот крај во пораст е одгледувањето на црешовите садници. Јаболковите насади се повеќе место отстапуваат за садење на плантажи со црешна. Тоа се должи на исплатливоста за одгледување поволната продажна цена која достигна и до 1 евра по килограм. Од минатата година во светскиот регистар со географско потекло од РМ се запишаа две сорти охридска цреша. Охридските црешни „црна“ и „долгашишка“ станаа заштитен бренд. Напорите на задругата „Охридска черешна“ и Институтот за земјоделие од Скопје резултираа со признавање на географско потекло на овие две сорти овошје.