Skip to main content

Охридските земјоделци и овоштари имаат потреба од откупен-дистрибутивен центар

Презентирана нацрт верзија за физибилити студија за оправданоста од изградба на откупен дисктрибутивен центар во охридскиот ргион. Охридските земјоделци и овоштари одамна посакуваат центар каде што нивните производи би биле соодветно складирани. Бенефит би имале и тие и угостителите кои во моментов немаат понуда на локалните производи.

 |  Валентина Неловска  | 

Се одржа презентација на нацрт верзија на физибилити студија за оправданоста од изградба на откупен дисктрибутивен центар. На јавна расправа охридските земјоделци и овоштари дискутираа за потребата од изградба на ваков откупен дистрибутивен центар во охридскиот регион. Претставници на Секторот за туризам и локален економски развој од Локалната самоупрва, која е нарачател на студијата, на овој начин ги согледува потребите и бенефитот од една ваква инвестиција.

„ Физибилити студијата треба да каже дали има оправданост од изградба на откупен центар со параметри колкав да биде капацитетот, да се дадат адекватни локации и инфраструктурна поврзаност со земјоделските површини. Сметаме дека отпочнуваме битен процес. По истражувањата кои ги направивме во туристичкиот сектор се покажува дека и тие ќе имаат бенефит. Од податоците со кои располагаме земјоделските и сточарските производи не се застапени во угостителскиот сектор заради немање можност за организирање на производството“ , информира Ѓоко Апостолов

Производителите на храна во охридско пак подолго време укажуваат и апелираат од потербата да се изгради соодветен центар. Во моментот во охридско има неколку откупни центри , но со мал капцитет . Во нив може да се склдираат до 60 тони производи од овоштарските и земјоделските култури, но потребни се поголеми капцитети , напоменува производителот Ванчо Стојаноски. Доколу се реши проблемот на земјоделците со изградба на откупен дистрибутивен центар со капацитет до 300 тони со тоа би се поттикнале не само овоштарите туку и производителите на земјоделски производи , вели Стојаноски.
„ Ќе биде иницијална каписла за зголемување на градинарските ратсенија. Интресен е охридскиот домат да се прозиведува во пооглемиколични д асе пласира во скопските маркети .Неи иамевме најав д асе органзираме но без соодевтни проифатни центри тоа е немовможно и тешко“, подвлекува Стојаноски.

Според државниот завод за стастистика во охридскиот регион има 6561 хектар обработлива површина. Од кои 300 хектари отпаѓаат на овоштарници, а само 10 проценти на ораници и бавчи. Има 1251 регистрирани индивидуални земјоделци , а само 7 фирми. Минатата година во охридско биле произведени 800 тони зеленчук најмногу зелка ,а околу 9500 тони овошје.