Skip to main content

Органска храна сон или јаве?

Производството на органска храна сега засега статус кво, не само кај нас туку и во развиените земји.

 |  Татјана Маленкова  | 
Ljupco Dimoski
Љупчо Димоски
Производството на органска храна сега засега статус кво, не само кај нас туку и во развиените земји.  

Ljupco BaltovskiМакедонија веќе има изготвено закон за производство на органска храна, вели министерот за земјоделство Љупчо Димовски.

Македонија се вклучува во производството на здрава храна.Органското производство на храна во рамките на факултетот за земјоделство и храна од 2001 год со првата реформа е во насока на ЕКО производство. „Ова земјоделство е доминантно како производство, затоа што производите се барани и на домашниот и на странскиот пазар“, вели деканот на земјоделскиот факултет Драги Димитриевски.

„Органското производство сега засега е статус скво, не само кај нас туку и во развиените земји бидејки тоа може да се споведе само на одредени култури и во одредени услови“, вели фитопатологот Љупчо Балтовски.

Ако Македонија предначи во нешто, пред развиените земји,  тоа е во делот на органското земјоделство, вели министреот за земјоделство  Љупчо Димовски.
Можеме да се пофалиме дека во минатиот период земјоделците покажаа зголемена зинтересираност  со производство на органска храна. Ваквте произоди, т.е здрвата храна многу полесно се доставуваат до европските пазари, затоа што таму во тренд е конзумирање храна произведена на природен начин , без хемикалии, вели министерот Димовски.




{loadposition content9}