Според слободните проценки на брегот на Охридското Езеро, има недостиг од стотици работници во туристичкиот сектор. Огласите се преполни, готвачи, шанкери, келнери и помошноци во кујна се најчестите позиции кои се нудат. Главна причина е заминувањето на работа во Хрватска, каде што понудените плати се повеќекратно повисоки од оние во земјава. Допопнително и тоа што поголемиот дел од угостителските објекти во Охрид нудат ангажман само за сезонско вработување.

„ За жал кај нас како и минатата година еве и оваа среднношколците не спасуваат. Секоја чест на тие млади луѓе но има дел од нив кои не се стручни да го работат тоа што го работат.Ние импровизираме и тоа се одразува врз туристичката услуга и тоа се гледа. Меѓутоа немаме избор, се надевам голем број луѓе кои се змаинати во странство да работат за подобра добивка ќе се подобрат усчвите и ќе се вратат.“- вели Челик Асим туристички работни.

Недостигот на стручен кадар и оваа сезона ќе го пополнуваат учениците средношколците од угостителското училиште, кои покрај праксата имаат можност и да заработат.
Анкета со ученици од РЦСОО „Ванчо Питошески“ – Охрид“:
-Мојата струка е угостителски техничар, во овие три години се се учи и имаме многу добри условиз а вработување.
– Практична настава ние имаме и во кујна. Добивам ангамани платени сме и во текот на праксата и рабоптодавачоите се доста задоволни се договараме за понатамошна соработка.
–Има многу деца што работат еве лично јас работам и учам за да можиш и да учиш и да работиш за нашите години е тоа супер, вели ученичка од трета година.
Според експертите, потребна е стратегија за задржување на стручниот кадар во земјава. Потребни се субвенции за трансформација на сезонското во трајно вработување во хотелско угостителскиот сектор..
Новинар Соња Рилковска