Skip to main content

Охрид го започна циклусот „Моќта на живата исхрана“ посветен на Денот на лицата со дијабет

Во пресрет на 14 ноември, Меѓународниот ден на лицата со дијабет, започна циклусот од пет настани, со првиот насловен „Моќта на живата исхрана“.
 |  инфодеск  | 

Во пресрет на 14 Ноември, Меѓународниот ден на лицата со дијабет, започна циклусот од 5 настани чиј прв беше насловен „Моќта на живата исхрана“.

Во просториите на Средното угостителско училиште во Охрид, под менторство на проф. Васко Талески и со водство од Милена Јабука Димоска, имавме емотивна и длабоко инспиративна средба.

-Милена, преку својата лична приказна обележана од болка, но и неверојатна трансформација, ни го пренесе патот кон живата исхрана: свежо овошје, зеленчук, вода и природни сокови. Се едуциравме за влијанието на сировата храна врз телото, умот и енергијата. Учениците, заедно со Милена, подготвија мени кое го дегустиравме со восхит: – Живи ќофтиња – Живи крекери – Киноа салата – „Жива“ руска салата со мајоГнез – Хумус од наут – Охридско макало со скопски шмек – Жива нутела – Превкусно смути и многу вода, велат организаторите.

Инаку, сите рецепти ќе бидат достапни во печатен флаер наскоро на кој сите заинтересирани ќе можат да се едуцираат. Настанот е спонзориран од ЦЕПТЕР МАКЕДОНИЈА.

-Благодарност до сите учесници, ученици и гости затоа што ова беше почеток на нешто моќно, хумано и вкусно. На настанот го одбележавме и го честитавме 81 роденден на почитуваниот Јосиф Андреески, долгогодишен член на здружението, ценет Професор и пред се голем човек, кој покрај другото, со посебен хумор ги збогатува нашите дружења, се вели во соопштението.