Храна кој предизвикува рак
Досега се знаеше дека дебелите луѓе и оние кои конзумираат алкохол во големи количини се најзагрозени. Но според последните сознанија, во опасност се и луѓето кои се во добра здравствена состојба, не конзумираат претерано алкохол и немаат проблем со тежината но секојдневно конзумираат месни преработки (сланина, шунка, колбаси, салами), црвено месо и сол.
Стручњаците напоменуваат дека не постои безбедна количина алкохол и дека црвеното месо и месните преработки треба да се ограничат на еден до два дена во неделата а да се даде повеќе простор на зеленчукот, овошјето, житариците, рибата (морска риба max. еднаш неделно), јајцата и млечните производи. ( Треба ли да споменеме и тоа дека пржењето во длабоко масло и поховањето се комплетно Out)
{loadposition content9}