Skip to main content

Скарата создава брчки

Летото е идеално време за излет во природа и распалување на скара под некоја дебела сенка, но научниците ги предупредуваат љубителите на скара да бидат внимателни.

 |   | 
skara
скара

skaraЛетото е идеално време за излет во природа и распалување на скара под некоја дебела сенка, но научниците ги предупредуваат љубителите на скара да бидат внимателни, бидејќи тоа би можело да ги чини и неколку нови брчки.

Храната подготвена на скара содржи штетни состојки кои, во поголеми количини, го забрзуваат стареењето на кожата.

“Гликацијата е реакција која настанува при високи температури помеѓу јаглехидратите (сите шеќери и скроб) и протеините или мастите”, вели Анастасија Калео од лондонскиот универзитет.

Подготвувањето на храната на скара за нашата кожа е многу поштетно од варењето во вода или готвењето на пареа. Нашето тело ги апсорбира штетните материи кои настануваат притоа, а кога ги има премногу, тоа доведува до создавање на брчки и опуштен изглед на кожата.

{loadposition content9}