Охридскиот ресторан Далга се најде на странците на светското списание Вог
Охридскиот ресторан Далга се најде на странците на светското списание Вог.
Ресторанот Далга се најде на странците на светското списание Вог. Познатито охридски угостител Љупчо Патчев, сопственик на ресторанот Далга е изненаден од написот затоа што не ни знаел дека авторот на текстот бил нивни гостин.
„За нас е пофалба и ми се чини и за градот и за Македонија некој да напише пофални зборови не само за Далга и за Македонија, а мене ме радува што е спомената Далга без да знаеме кој човек дошол. Се гледа дека работиме успешно и ја претставуваме Македонија на еден начин во светот“, вели задоволно познатиот угостител Патчев.
Во написот на Вог, ресторанот Далга се споменува по прекрасната местополжба од каде што се гледаат Петрино и Галичица, а може да се вкусат макалото и рибните специјалитети. Патчев кажува дека странците за разлика од домашните гости го обожаваат макалото, а тоа не е таен рецепт туку многу лук и зејтин со сол, подвлекува Патчев. Додава дека е греота и страмота да ја нема пастрмката во охридските ресторани. Ова е проблем во последните 15 години, а пастрмката треба во доволна количина да се врати во понудата на рестораните , вели Патчев.
„Рибата и во турско време беговите ја јаделе само во Охрид. Иако можеле да им ја транспортираат и во Стамбол им велел таа риба е вкусна да се јаде само покрај езеро во Охрид. А ние за жал ако ја јадеме рибата во Скопје е престиж, а во Охрид ќе правиме ќебапчиња, “ вели Патчев.
Познатиот охридски угостител Љупчо Патчев, вели дека за еден ресторан покрај вкусната храна важна улога има и персоналот. Пречекот и испраќањето на гостите од страна на келнерите е многу важен чин за гостите да се чувствуваат убаво и да дојдат повторно.