Дек 1, 2022
Проект вреден 45,6 милиони денари

Ќе се подобрува енергетската ефикасност во Југозападниот регион

Во Југозападниот регион во земјава ќе се подобрува енергетската ефиканост. Ќе се вршат реконструкции и ќе се поставуваат термо фасади на повеќе училишта во седум општини. Енергетската криза ги натера општините да размислуваат за обновливи извори на енергија, се поголем е интересот за фотоволтаични системи. Проектот чини 45,6 милиони денари.

Дек 1, 2022
1 декември

Денес е Светски ден за борба против ХИВ/СИДА

Оценката на Светската здравствена организација е дека во последните неколку години нема напредок кон постигнување на целите за ХИВ.

Дек 1, 2022
Општина охрид

Заврши изградбата на патеката до ОУ Св. Климент Охридски

Патеката е во должина од 45 метра, а покрај неа се изгради и потпорен ѕид, информира градоначалникот Кирил Пецаков.

Ное 30, 2022
Нарушен јавниот ред и мир

Жител на Лескоец нападнал вработени во казино

Приведен 45-годишен жител на селото Лескоец кој го нарушил јавниот ред и мир и ги нападнал вработените во казино во Охрид.

Ное 30, 2022
Вршел јавен превоз без лиценца

Кривична пријава против охриѓанец

64-годишен охриѓанец доби кривична пријава за сторено кривично дело „вршење јавен превоз без лиценца“, информираат од СВР Охрид.

Ное 30, 2022
Јп билјанини извори

Идејата за хуманитарни паркинзи дава резултати

Хуманитарните паркинзи во Охрид се користат, но не пречесто. Директорот на ЈП „Билјанини извори“ смета дека овие паркинзи се јасно обележани, потенцира дека цената е иста како и останатите. Граѓаните не треба да ги мешаат со паркинзите наменети за лицата со попреченост, туку често да ги користат овие паркинг места од кои наплатата оди во хуманитарни цели.

Ное 30, 2022
Екологија

Езерската трска нема посебен заштитен статус

Ова значајно растение за биодиверзитетот нема законска заштита од уништување повеќе од пет децении. Со проектот Мапирање и управување со трската на Охридското езеро се придвижуваат работите за заштита на трската на охридското крајбрежје.

Ное 30, 2022
Уницеф

Над 8000 деца во Србија жртви на семејно насилство

Повеќе од 8000 деца во соседна Србија биле изложени на семејно насилство, се вели во денешното соопштение на УНИЦЕФ.

Ное 30, 2022
Аеродром свети апостол павле

Симулациска вежба на паднат авион

Целта на вежбата, како што информира командирот на ТППЕ Охрид, Борко Јанкулоски, било временското пристигнување на итните служби во случај на воздухопловна катастрофа.
Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top