Овие 13 деца не починале од вакцина, туку во стампедо во Кенија
Графичкото видео, кое е вознемирувачко и се злоупотребува на социјалните мрежи, нема никаква врска со вакцинацијата. Тоа е снимено во февруари 2020 година во Кенија во градот Какамеда, кога 13 деца починаа во стампедо во основно училиште, а 40 беа повредени.
Денес на ФТУ ќе се доделуваат ваучери за таблети за студентите
Факултетот за туризам и угостителство од Охрид, од денес до 3-ти јуни ќе ги додели вредносните бонови – ваучери за набавување на таблет компјутери.
Скопјанка подигнала кредит на туѓо име, оштетена охриѓанка за 80 000 денари
СВР Охрид поднесе кривична пријава против 24-годишната Д.Н. од Скопје, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на лични податоци“.
90 часа под вода
Меѓународниот нуркачки инструктор Милутин Секулоски-Мичо го комплетира подвигот што досега не бил изведен не само во Македонија, туку и во Европа – пренуркување на едно езеро по целиот негов брег.
Сезонско чистење на дното на езерото
Под мотото „Покажи ја твојата љубов и грижа за езерото“, денеска нуркачите од клубот Амфора го чистеа од цврст отпад крајбрежниот појас на езерото од пристаништето до Канео. Проектот е финансиран од Општина Охрид на иницијатива на Градоначалникот Никола Бакрачески.
Facebook ја воведува долгоочекуваната опција “dislike” ?
Една од најбараните опции од корисниците
Воен авион на дното од езерото
Авион од втората светска војна, бродови, подводни извори како оние во Св Наум, огромни колонии на слатководен рак, живеалишта на јагули, на места одлична конфигурација на дно. Ова се само дел од тајните кои ги крие длабочината на Охридското Езеро. Нуркачите од Македонија и Албанија на крај од нивната три месечна мисија за пренуркување на езерото, излегуваат со одлични сознанија за живиот свет во езерото, како и за подводното културно наследство на Охрид, Струга и Поградец.
Човекот кој поседува само 15 предмети
Биоразградлива амбалажа и нанотехнологија за производство на побезбедна и поздрава храна
Ова се само дел од темите на кои денес дискутираа хемичари, технолози и нутриционисти од повеќе држави на работилницата за храна и технологија во Охрид. Целта, храната да се направи побезбедна и поздрава за консументите.