Мар 23, 2023
Книжевен настан

Григор Прличев во компаративен клуч

На 24-ти март ќе се одржи книжевен настан „Григор Прличев во компаративен клуч“. Професор Татјана Дурнева ќе го чита есејот од д-р Милан Ѓурчинов „Делото на Григор Прличев на фонот од Балканскиот културен плурализам“.

Мар 22, 2023
Top 100 green destinations

Вевчани стана првата зелена приказна во земјава

Вевчани е првата зелена приказна во земјава, како дел од 100 дестинации во светот за 2022 година. Клучното на овој епитет и признание е развој на еко одржлив туризам и подигнување на свеста за заштитата на природата. Општина Вевчани како прва одржлива дестинација во Македонија, ќе биде модел кој ќе послужи како инспирација и ќе се преслика на други дестинации низ државата.

Мар 22, 2023
Заштита на историските наслови

Струшката библиотека ги заштитува вредните книжевни збирки

Струшката библиотека ги заштитува вредните збирки. Роднокрајната збирка за историјата на општина Струга и единствената збирка на Струшките вечери на поезијата ќе бидат под специјален режим на чување. Дополнително, со 200 илјади денари годинава ќе се збогати книжниот фонд, подеднакво ќе се набавуваат книги на македонски и албански јазик. Струга има читателска публика, во библиотеката просечно месечно има по 700 членови.

Мар 22, 2023
Демант

Судијата Стрезоски го демантира Џепароски : Повредите на тужителот не биле од пад во шахта

Судијата Стрезоски вели во текот на судската доказна постапка не се утврдило дека повредите на Џепароски настанале од пад во шахта.

Мар 22, 2023
Работна средба

МВР и ЗНМ со протокол за безбедност на новинарите на интернет

Како резултат на изработката на овој протокол, меѓу другото, во МВР е назначено лице-контакт точка за интернет заканите кон новинарите и воопшто медиумските работници.

Мар 22, 2023
Министерство за образование и наука

Се укинува вонредното учење во средните медицински училишта

Од Министерството не ја прецизираат причината за оваа одлука, само нагласуваат дека таа е донесена за да се заштитат националните интереси.

Мар 22, 2023
Активности

Се обележува хоризонталната сообраќајна сигнализација

Активностите се дел од програмата за работа на одделението за сообраќај. Средствата за оваа намена изнесуваат 480 000 денари.

Мар 22, 2023
Денови на комунални услуги

Министерството за животна средина и АДКОМ потпишаа Меморандум за соработка во Охрид

Меморандумот за соработка беше потпишан во рамки на дводневниот настан „Денови на комунални услуги“ што се одржуваат вчера и денес во организација на АДКОМ во Охрид со цел поблиско запознавање со работата, успесите, секојдневието, но и проблемите во работењето на Јавните комунални претпријатија.

Мар 22, 2023
Промоцијата ќе се одржи на 24-ти март

Славе Ѓорѓо Димоски во книжевната критика

Промоцијата на изданието „Славе Ѓорѓо Димоски во книжевната критика“ ќе се одржи на 24.03.2023 (петок) во големата сала на општина Охрид со почеток во 12 часот.
Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top