Skip to main content
Јун 18, 2014

Во некои делови на светот бакнувањето чини многу


Сеп 6, 2013

Јасли, нови занимални и санитарни јазли денес беа пуштени во употреба во детската градинка „Развигорче“, во Охрид.  Од Локалната самоуправа ветуваат дека до крај на оваа година а посебно наредната 2014,  детската градинка ќе им биде врвен приоритет каде ќе инвестираат.


Сеп 6, 2013

ЈП „ Галичица“  располага со доволни количини огревно дрво.

Во стовариштето  на подружницата на Галичица, Македoнски шуми во моментов има за продажба околу 6000 метри просторно дрво, информираат од јавното претпријатие. Од нив 4500 се бука и 1500 просторни метри даб, напоменува в.директорот на ЈП Галичица, Зоран Неданоски.  Тој додава дека од 1 септември  интересот  на граѓаните за купување на огревно дрво се зголемува.

„ Имаме доволни количини и нема опасност месното население да биде снабдено со огревно дрво. Покрај тоа што имаме доволни количини дрво во стовариштето има и околу 7000 просторни метри дрво во шума. Се надеваме дека до крајот на годината и оваа количин ќе ја донесеме во стовариштето и ќе го реализираме годишниот план на претпријатието“.
дрва
Потребите на населението во Охрид од огревно дрво се движат од 20-25.000 просторни метри. Месното население со дрва за огрев се снабдува  од нашето  стовариште, но и од приватни забрани и стоваришта, вели Неданоски. Ние им одобруваме плаќање на  синдикалните организации и физички лица на шест месечни рати. Ваков договор имале склучено и со Клубот на пензионери од Охрид, но во меѓувреме го раскинале, вели Неданоски.

„ Договорот беше  за испорака на  7000 просторни метри даб и 2000 бука,  но го раскинавме заради неплаќање на ратите.  Испорачавме само 1586 просторни метри даб и 443 просторни метри бука“, укажува Неданоски.

Во моментов  од јавното претпријатие „ Галичица“ имаат испораки на огревно дрво и за скопските пензионери.
Цената на огревното дрво е непроменета  од минатата година и се движи:
прва класа даб 2453,22 денари и  2370,62 денари за бука, а втора класа 1850,50 денари без разлика  на видот на огревното дрво.

Помала колчина слободни просторни метри огревно дрво од охридската подружница се извезуваат и во соседна Грција и тоа околу 1000 просторни метри огревно дрво, информира Неданоски.

{loadposition content9}

 


Јан 22, 2010

Шпинделегер, кој утре доаѓа во Скопје, не прецизира дали на средбата со Друцас станало збор за неговата понуда од пред неколку дена да посредува во решавањето на спорот за името меѓу Грција и Македонија.


Сеп 5, 2013

Дел од грабнувачите беа ликвидирани за време на акцијата. За среќа, ова беше само показна вежба на Министерството за внатрешни работи.


Мар 31, 2009

Ги отфрла обвинувањата на неговиот против кандидат Цаноски, за меѓупартиски инциденти.


Сеп 5, 2013

Без дозвола тргаат врата, оштетуваат ѕидови на куќа, обвинува охриѓанката Љубица Мишева. Соседите и дојавиле што се случува во центарот на градот каде што таа и уште две фамилии 60 години имаат деловни простории.


Сеп 18, 2008

Денес се играат 37 натпревари од првото коло на купот „УЕФА“.


Мар 19, 2021

Како што приближува сезоната така расте загриженоста на субјектите од туристичкиот сектор дали земјава ќе се најде на листата безбедни дестинации. За тоа потребна е имуницазија против ковид на вработените во туризмот. Доколку се потфрли во вакцинацијата на турисмот без гости од странство му се заканува колапс.