Skip to main content

Автор: Голабовски Крсте

„Трансформација 28“- реформи и реорганизација на Црвен крст на Македонија

Post Views: 134 „Трансформација 28“ или новата Петгодишната развојна стратегија на Црвениот Крст на процес кој што го започна Организацијата на црвениот Крст на Македонија, во насока на  имплементација на реформите и реорганизација на националното друштво. Во документот ќе бидат опфатени четири области и тоа организационата поставеност на Црвениот Крст, потоа културолошката трансформација, процесите на дигитализација на организација и на услугите кои ги нуди и за крај трансформацијата и реорганизацијата на програмите на Црвениот Крст.„Постои интерес кај младите и секако младите...

Продолжи со читање

Не се укинуваат летови од Велика Британија туку ќе се реализираат од Манчестер

Post Views: 243 Нема укинување на летови од Велика Британиjа со авиокомпанијата „ТУИ Ервејс“. Компанијата објави дека не планира да ги обнови сезонските летови меѓу Лондон и Охрид наредното лето, но британските туристи, кои досега за Охрид летаа од два аеродроми сега со два или можеби три лета, ќе летаат само од аеродромот од Mанчестер, објаснува Асим Челик менаџерот на КТМ Војаж партнер на ТУИ Холандија.„Сите оние летови од TUI UK, коишто летаа за Охрид, има мала промена, но нема никакви прекинувања, напротив сега ние имаме околу 500 лица кои имаат букирано за 2024, што значи...

Продолжи со читање

34-тата седница, закажана во „5 до 12“, се одржа без советниците од СДСМ и коaлицијата

Post Views: 142 Експресно триесет и четврто заседавање на Советот на Општина Охрид со реабаланс на буџет на дневен ред. Седницата закажана во „5 до 12“ се одржа без советниците од СДСМ и коaлицијата кои ја напуштија салата. Причина е, како што велат,  грубото кршење на Деловникот за работа на Советот и Статутот на Општина Охрид. Имено, согласно  Статутот на Општина Охрид, Советот работи на редовни седници и кога налага потребата може да бидат одржани свечени и вонредни седници, вели координаторката на советничката група на СДСМ,  Живка Ангелоска. За одржување на редовните седници,...

Продолжи со читање

Грст институции се „грижат“ за урбанизмот во Охрид

Post Views: 184 Утврдувањето на Нацрт деталните урбанистички планови во Охрид и самите постапки за нивна изработка и донесување, како и носењето на урбанистичките и плански документации стануваат посложени. Владата на крајот на месец септември го задолжи Министерството за транспорт и врски, а им укажа на Општина Охрид, Општина Струга и Општина Дебрца, сите урбанистичко плански документации да ги доставуваат до Комисијата за управување со светското природно и културно наследство на мислење уште во фаза на предлог-опфат, односно пред да бидат усвоени од општинската Комисија за урбанизам...

Продолжи со читање

Во тек е пријавувањето за бесплатна вакцинацијата од сезонски грип

Post Views: 159 Добро познатиот, но никогаш добредојден гостин, грипот, каде и да е, ќе тропне на вратите на нашите домови. Вообичаено најголем број на заболени има во месеците декември, јануари и февруари, сепак, најдобро е да се биде подготвен и пред се заштитен. По електронски пат, преку страницата vakcinacija.mk почнува пријавувањето за бесплатната вакцинација од сезонски грип. Oваа година Министерството за здравство набави 60.000 бесплатни дози четиритипни вакцини против сезонски грип, согласно препораките на СЗО, против типови вируси карактеристични за северната хемисфера,...

Продолжи со читање

Поголем бод за вработените и нова систематизација во јавните претпријатија

Post Views: 387 Владата и синдикатите по успешните преговори и отворен дијалог, дојдоа до заедничко решение кое трајно ќе го реши прашањето за платите на вработените во јавниот сектор.Двете страни договорија 10% раст на платите од септември 2023, како и исплата на регрес за годишен одмор за 2023 година од 10.000 денари, кој ќе биде исплатен до крај на годината.Владата и синдикатите дојдоа до заедничко решение кое трајно ќе го реши прашањето за платите на вработените во јавниот сектор.Двете страни договорија 10% раст на платите од септември 2023, како и исплата на регрес за годишен...

Продолжи со читање

Денес, годишно бесплатно членство во Н. У. Библиотека “Григор Прличев” – Охрид

Post Views: 139 Националната Установа Библиотека “Григор Прличев” Охрид, денес стекна голем број нови млади читатели, кои во текот на наредната година бесплатно ќе може да ги користат услугите на библиотеката. Во соработка со Градската библиотека, Црвен крст Охрид во рамки на одбележувањето на Неделата на млади лица организираше отворен ден во библиотеката за сите млади читатели. Целта на оваа активност е поттикнување на љубовта кон книгата и читањето меѓу младите. Јана Џамтоска, активистка при Црвен крст Охрид, вели нејзин омилен автор е Џејн Остин.„Секоја година...

Продолжи со читање

Поскапувањето на водата предизвика жестока расправа во Советот на Општина Охрид

Post Views: 283 Поскапувањето на цената на водата за пиење во наредните две години, предизвика жестока расправа на денешната седница, како и одлуката за цената за  одведување на урбани отпадни води.  Милена Грозданоска, советничка од СДСМ, посочи дека цената е утврдена од страна на РКЕ , но од страна на податоците доставени од јавните претпријатија. Укажа на деценискиот проблем со загубата на вода, особено како резултат на дивите приклучови на населението, па запраша што во врска овој проблем јавното претпријатие презема.„Затоа во овој момент јас барам директорот...

Продолжи со читање

Бескрајни градежни работи на автопатот, сериозни штети за туризмот

Post Views: 239 Бескрајното одлагање на роковите за изградба на автопатот Охрид Кичево и зададе сериозен удар на оваа туристичка сезона. Крсте Блажевски, претседател на ХОТАМ,  во врска со изградбата на автопатот Охрид – Кичево, и загубите кои во туризмов регионов ги губи поради тоа, вели дека, нема веќе обвинувања, едноставно објаснување за ситуацијата е дека едноставно толку не бива.Покрај проблемите со патната сообраќајна инфраструктура, тука е проблемот и со железничката поврзаност на земјава. Хаотичниот развој на регионов по дејности пак, се на донесувањето на ДУПланови,...

Продолжи со читање

Започна пријавувањето на Проекти од национален интерес од културата за 2024 год

Post Views: 224 Стартува пријавувањето на  Проекти од национален интерес за култура за 2024 година. Од денес на пладне отворен е системот Електронско пријавување на Проекти од национален интерес за култура за 2024 година, ќе биде затворен на 6 ноември, а ќе се спроведува преку националниот портал за  Е услуги. Квалитетот, иновативноста и креативноста остануваат, приоритетите спорид кои ќе се водат од министерството во доделување  средства за реализација на Проекти од национален интерес за култура за 2024 година, истакна Министерката за култура  Бисера Костадиновска – Стојчевска.Таа...

Продолжи со читање

Со рекорден број студенти на УИНТ „Св. Апостол Павле“ започна новата академска година

Post Views: 290 Со рекорден уписен рок кој ќе остане запаметен по рекордниот интерес за студиските програми на Факултетите при УИНТ „Св. Апостол Павле“ во Охрид,  денес започна првиот академски час. 140 студенти седнаа во клупите на амфитеатарот, со жед за знаења, а некои и со надеж дека еден ден ќе бидат и тие дел од оваа престижна високообраозвна институција, која моментално ги нуди најбараните, најатрактивните и најплатените студиски програми и насоки. Устијана Речкоска Шикоска – проректор на УИН  Св.Апостол Павле Охрид.им посака успех на студентите,  и подвлече дека...

Продолжи со читање

Обработени се 98% од барањата на граѓаните за обесштетување од невремето од месец јуни

Post Views: 175 Билансот после невремето, кое во месец јули речиси во целост уништи земјоделски насади и направи  голема материјална штета на објекти за домување,  особено во населбите „Видобишта“ и „Гоце Делчев“ во Охрид, кажува дека најмногу настрадале земјоделските површини. Значителна штета е направена и врз објектите за домување, но не во толку голем обем.Комисјата за проценка на штети, речиси ја заврши својата задача. Обработени се 98% од барањата кои граѓаните ги доставија до архивата на Општината, за направените штети како  врз земјоделските култури такаи врз објектите...

Продолжи со читање