Автор: Голабовски Крсте

Пензионерите од Охрид и Дебрца неприкосновени

Post Views: 126 Пензионерите од Охрид и Дебрца неприкосновени на неодамна одржаната пензионерска спортска олимпијада. Тие оваа година беа севкупни победници на 26-тите републички спортски игри. Втори беа спортистите од ЗП Тетово. Третото место им припадна на спортистите од ЗП Прилеп. Здружението на пензионери на Охрид и Дебрца, се неприкосовени не само на ниво на регион, туку и на ниво на држава. Досега вкупно имаат освоени 26 први места од одржувањето на спортските натпревари. Осум години по ред се прваци на републичко ниво со два трајни пехари.„Беше задоволство да се види...

Продолжи со читање

Стенд ап – со Никола Тодоровски

Post Views: 160 Стендап шоу на ТВМ телевизија – недела 22:30 часот, на програмата на ТВМ телевизија, со Никола Тодоровски. Реприза на смеата за сите кои ја пропуштиле премиерата во недела, наредната сабота, ист термин, 22:30 часот.Час, час и половина загарантирана забава и смеа до бесвест.

Продолжи со читање

Заштита и можности за зелени бизниси

Post Views: 169 Денес во Општина дебрца започна обуката при заштита, зачувување и можности за зелени бизниси – Белчишко Блато.Обуката е во рамките на проектот „Зачувување на Белчишко Блато со ангажирање на општина Дебрца и локалните чинители“, кој започна на 1 јуни 2020 г. и ќе трае до 31 август 2022 г.Целта на проектот е изработка на студија за валоризација на природните и социо-економските вредности на блатото за прогласување на блатото за заштитено подрачје, теренски истражувања и јакнење на свеста на локалното население за придобивките и значењето на блатото.Проектот...

Продолжи со читање

Втор циклус од програмата Полетарче

Post Views: 143 Денес, во просториите на Црвен крст Охрид започнува вториот циклус од програмата „ПОЛЕТАРЧЕ“, Програма за подготовка на деца за во училиште.Преку програмата децата од 5 и 6 годишна возраст преку игра, забава и дружење ќе ја развиваат и јакнат самодовербата, ќе стекнуваат вештини важни за успешно извршување на училиштните задачи преку креативни вежби за броење, помнење и концентрација, вежби за размислување, вежби на графомоторика, вежби на фина моторика, вежби за осознавање и разбирање на просторните и временските односи, вежби за говорот и речникот, јазична...

Продолжи со читање

Чудна случка со кучето во ноќта

Post Views: 187 Вчерва во 21 часот во големата сала на центарот за култура „Григор Прличев“ во рамки на фестивалот „Охридско лето“ љубителите на театарската игра ќе може да уживаат во претставата на Драмски театар од Скопје, „Чудна случка со кучето во ноќта“. Режијата е на Зоја Бузалковска.Драмскиот текст „Чудна случка со кучето во ноќта“ (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) од Сајмон Стивенс е всушност адаптација на популарниот, истоимен роман на Марк Хадон од 2003 година. Овој роман освои 17 престижни награди, Меѓу кои и Whitebread Award. Адаптацијата е напишана...

Продолжи со читање

11–то културно – забавно лето „На зајдисонце“

Post Views: 161 Утре со изложба на слики од уметникот Мајкл Клос од Канада и настапот на бендот „8balls“ во Трпејца на свечен начин ќе започне 11 –то културно – забавното лето „На зајдисонце“.Во името на покровителот Општина Охрид манифестацијата за отворена се очекува да ја прогласи советникот Перчо Божиноски, кој воедно е и претседател на општинската Комисијата за празници и манифестации.Според најавите од 20 до 28 јули организаторот Здружението „За Трпејца со љубов“ ќе понуди низа интересни содржини со кои ќе го привлече вниманието на гостите и домаќините кои летуваат...

Продолжи со читање

Звуците на оперските арии на Охридско лето

Post Views: 158 Оркестарот на операта на Српскиот Народен Театар – Нови Сад, Србија, со Марија Јелиќ – сопран, Србија и Диригентот Луис Горелик, Аргентина, вечерва во 21 часот на сцената Долни Сарај ќе одржи концерт.Оркестарот на операта на Српскиот народен театар во Нови Сад е основан на 16 ноември 1947 година и оттогаш е главен чинител на секоја оперска изведба.Високото професионално ниво на ансамблот се постигнува со постојана професионална надградба на неговите членови преку учеството во други оркестри како Симфонискиот оркестар на Војводина, разни ансамбли на Радио и...

Продолжи со читање

Заштита на пештери и лилјаци во Н.П. Галичица

Post Views: 178 На 25.06.2022 година, во организација на Црвен крст Охрид, Истражувачко друштво Урсус спелеос и Планинската спасителна служба при Црвен крст Охрид, беше реализирана теренска посета на пештерата Самотска Дупка.Посетата беше наменета за претставници од партнерските организации, обучените едукатори во рамките на проектот, како и избор на деца на возраст од основно училиште.Со помош на теренски возила се пристигна до пештерата Самотска Дупка, а едукативната посета ја реализираа стручни лица од областа на спелеологијата, при што учесниците се запознаа со вредноста...

Продолжи со читање

Нов здив на Охридско лето

Post Views: 187 Филхармонија, најстариот и единствен симфониски оркестар во Р.С. Македонија е столб на македонската музичка сцена скоро осум децении. Нејзиниот постојан квалитативен раст, значи негување на широк репертоар од светската класична музичка литература како и светски премиери на дела од современи автори, оживувајќи ги со особена гордост и делата на македонските музички творци. Со подмладувањето на оркестарот во последнава декада особено, Филхармонија на РСМ внесува елан и работи со силен ентузијазам, а со тоа создава простор за зародиш на нови камерни ансамбли и формации,...

Продолжи со читање

Во Охрид, Базар на жени занаетчики

Post Views: 250 Триесет и пет жени занаетчики од Охрид, Битола и Скопје на главниот плоштад во Охрид денеска 15-ти јули со почеток од 20 часот ќе ги претстават своите дела пред туристите. Нивните ракотворби се инспирирани од македонските културни наследства од разни региони низ земјава.„Ги покануваме сите локалци и туристи кои се во Охрид од 20 часот присуствуваат на базарот каде ќе имаат можност да купат впечатливи парчиња накит од нашите креативки. Со овој Базар се надеваме дека ќе инспирираме млади жени кои ќе го препознаат креативниот потенцијал и ќе ги поттикнеме да...

Продолжи со читање

Вечерва хоризонтално обележување на улици

Post Views: 195 Поради хоризонтално обележување на централното градско подрачје на ден 14.07.2022 година од период 18:00 ч. до 05:00 ч. целосно ќе бидат затворени за сообраќај улиците:Димитар Влахов – потег од раскрсницата на оваа улица со ул. Кузман Јосифоски Питу до раскрсница на ул. Димитар Влахов со ул. Македонски Просветители; Партизанска – потег од раскрсницата на оваа улица со ул. Кузман Јосифоски Питу до раскрсница на ул. Партизанска со ул. Македонски Просветители ; Македонски Просветители – потег од раскрсницата на оваа улица со ул. Даме Груев до кружна крстосница...

Продолжи со читање

Трио Супниевски вечерва на Охридско лето

Post Views: 243 Вечерва љубителите на класичната музика и делата на Бетовен, Дохњани и Кодај, во 21 часот во црквата Св. Софија, ќе може да уживаат во изведбите на триото Супниевски.Триото „Супниевски“ основано во 2016 година го сочинуваат три сестри, Каролине Супниевски – виолончело, Магдалена Супниевски – виолина, Ана Супниевски – виолина, растени во семејство со полско потекло во кое музиката имала централно место.Свират заедно од многу рана возраст. Студирале со реномирани музичари како Франоа Салк на Францускиот конзерваториум, квартетите „Модиљани“ и „Диотима“,...

Продолжи со читање

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top