Автор: Голабовски Крсте

Превенција и заштита од шумски пожари

Post Views: 151 Истражувачкото друштво „Урсус спелеос“ и заштитеното подрачје Споменик на природата „Слатински Извор“ во месеците јули и август 2022 година, реализираат едукативна онлајн кампања на социјалните мрежи. Целта на кампањата, подигнување на свеста за превенција и заштита од шумските пожари.Во рамки на објавите на социјалните медиуми, јавноста ќе има можност да се запознае со факти за шумските пожари. Ќе се запознае со начините на превенција, како да се подготвиме за можна појава на шумски пожари. И како да реагираме во случај на шумски пожари. Активноста ќе се...

Продолжи со читање

Секс, лаги и Љубомора на Охридско лето

Post Views: 295 Вечерва во Центарот за култура „Григор прличев“, Народниот театар Охрид во рамки на фестивалот „Охридско лето“, премиерно ќе ја изведе претставата „Секс, лаги и Љубомора“, по текст на Марко Камолети, а во режија на Коле Ангеловски.Марк Камолети е голем мајстор на францускиот театар и на таканаречениот булевар на комедии во кој се разработуваат љубовните сплетки меѓу мажот и жената,неочекувани пресврти и карактерни улоги кои им даваат можност на актерите заедно да се забавуваат со публиката. Текстот е напишан во шеесеттите години од минатиот век , но повеќе од...

Продолжи со читање

Четири италијански тенори за старт на Охридско лето

Post Views: 275 Со концерт на четирите светски познати тенори од Италија, Алесандро Косентино Де Акриса, Федерико Сера, Џовани Мариjа Палмиjа и Уго Тарквини под диригентската палка на Лоренцо Бицари придружувани од Оркестарот на Националната опера и балет вечер на сцената на античкиот театар во Охрид стартува новото издание на фестивалот Охридско лето.Алесандро Ди Акриса дипломира оперско пеење со високи оценки на конзерваториумот во Козенца и дебитира во улогата на Ренато во оперетата „Грофот од Луксембург“ од Лехар во Театарот „Рендано“ во Козенца. Оттогаш настапува во повеќе...

Продолжи со читање

Повторно прскање против комарци

Post Views: 216 Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести (Сл. весник на РМ 66/2004, 139/2008 и 99/2009, 149/2014, 150/2015 и 37/2016), а врз основа на одлуката на Советот на Општина Охрид за спроведување на превентивна систематска дезинсекција на територијата на општина како општа противепидемиска мерка Општина Охрид го издава следното соопштение:Се известуваат граѓаните кои одгледуваат пчели на подрачјето на општина Охрид дека на ден 11.07.2022 год. (понеделник) ќе се спроведе терестријална (од земја) дезинсекција против комарци. Запрашувањето ќе се...

Продолжи со читање

Нови наслови во охридската градска библиотека

Post Views: 228 Преку Јавна набавка а со средства од Министерството за култура Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ деновиве ја заврши првата набавка за годинава на нови наслови од реномирани македонски издавачки куќи.Интенција е на библиотеката со уште еден или два дополнителни повици во текот на оваа 2022 година да го збогати фондот со нови, актуелни книги и наслови од домашната и странска продукција во одделите за деца и возрасни.Еве ги првите пет книги кои се веќе на полиците за издавање:„Море на загубената љубов“ од Санта Монтефјоре и „ Лаги што...

Продолжи со читање

Пари за возобновување на Универзитетот на Плаошник

Post Views: 241 На последната седница, Владата, откако ја разгледа, ја усвои Информацијата за реализација на Проектот – Возобновување на Св. Климентовиот Универзитет на Плаошник. Информацијата е подготвена од Министерството за култура – Управа за заштита на културното наследство.Беше дадена согласност и мислење за оправданоста и продолжување на проектот.Исто така, беше задолжено Министерството за финансии да обезбеди средства во висина од 50.000.000,00 денари во Буџетот на Република Северна Македонија за 2023. Исто така да сеиздвојат и 22.700.000,00 денари во...

Продолжи со читање

Програма за подготовка на деца за во училиште

Post Views: 209 Црвен иот Крст од охрид најавува Програма за подготовка на деца за во училиште. Програмата е наменета за деца од 5 и 6 годишна возраст кои сѐ уште не тргнале на училиште, без разлика дали посетуваат или посетувале претшколска установа (градинка).Целта на програмата е да се поттикне радост кон учењето и стекнување на нови знаења. Детето со радост да го очекува поаѓањето во училиште, во прво одделение. Успехот на училиште не зависи само од тоа колку знаење детето ќе донесе со себе. Туку и од тоа колку ќе сака да стекне нови знаења.Програмата за подготовка...

Продолжи со читање

Летен саем на книгата на отворено

Post Views: 279 Од 11 до 22 јули секој работен ден од понеделник до петок од 9 наутро до 12.00 напладне, летен саем на книгата во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид .Книги од едицијата 130 тома Македонска книжевност за само 157 денари по примерок. Збогатете ја Вашата библиотека, купете книга за подарок – читајте на плажа! Посочете им ја на странците македонската книжевност во 130 тома преведена на англиски по 473 денари од примерок.Книги од едицијата Ѕвездите на светската книжевност по пристапни цени . На една од терасите на Библиотеката ве чека Летен саем на...

Продолжи со читање

За безбедно лето

Post Views: 141 СВР Охрид, заедно со претставници на Државниот пазарен инспекторат и на Министерството за животна средина, одржаа работен состанок со угостителите и другите хотелско-туристички работници.Со ова, СВР Охрид, на целото подрачје, ја отпочна кампањата „Безбедно лето” чија цел ќе биде, примена на мерки за јакнење на комуникација и соработка помеѓу полицијата и угостителските објекти и целосно почитување на законските одредби поврзани со забрана на присуство на малолетници после 24 часот и точење на алкохол на овие лица, придржување на пропишаните норми за...

Продолжи со читање

Пожарникарите спречија голем пожар во Варош

Post Views: 384 Денес во Стариот дел на Охрид на „ул.„Цар Самуил“, во сендвичара и пицерија „Меџик“ едно против пожарно возило и четворица пожарникари од Територијалната противпожарна единица од Охрид, на време успеаја да го ликвидираат пожарот кој многу лесно можел да се прошири и на останатите објекти.Заменик командирот на ТППЕ од Охрид Коста Кузмановски со апел до жителите на стариот дел на градот да внимаваат каде ги оставаат возилата, зошто во ваквите моменти кога секунди се во прашање да се спречи или случи трагедија, најважниот услов е слободен пристап до локацијата....

Продолжи со читање

Климатските промени и Охридското Езеро

Post Views: 209 Климатскте промени веќе удрија и по живиот свет на Охридското Езеро и Студенчишкото Блато. Охридското Езеро е класифицирано како едно од најранливите во Европа на изложеноста на климатските промени, поради неговата висока сензитивност, ниска отпорност и големата изложеност на промените на еколошките услови, како резултат на очекуваните промени на климата.Според Ана Петровска, автор на истражувањето „Климатските промени и отпорот на природата“, сегашната стапка на исчезнување на видовите насекаде во светот веќе е сто пати повисока од таа во прединдустриската...

Продолжи со читање

Добро за природата, добро за луѓето

Post Views: 127 Македонското еколошко друштво заедно со Општина Ресен, трета година по ред во Парк на Природата „Езерани“ спроведува механизам за одржливо користење на ливадите преку косење.Оваа година околу 800 бали сено беа донирани на Јавната Установа Национален Парк Галичица, за зимска прихрана на елените во репродуктивниот центар.Со оглед на порастот на популацијата на елени и потребата од поголеми количини на храна, оваа донација е повеќе од добредојдена.Со косењето на ливадите, се забавува процесот на сукцесивни промени во овие типови живеалишта, се одржува...

Продолжи со читање

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top