Автор: Голабовски Крсте

Наскоро Здружение на приватните електорнски медиуми во Македонија

Post Views: 112 Новото здружение ќе се вика „Мак Медиа“, а за само еден ден идејата за формирањето доби  поддршка од  дваесет и два медиуми од Охрид, Струга,  Кичево, Битола, Прилеп и Македонски Брод.Одржан иницијативен состанок за формирање на Здружение на приватните електронски медиуми на Република Македонија. Новото здружение ќе се вика „Мак МЕДИА“, а според иницијаторите, цел на неговото формирање ќе биде решавање на наталожените проблеми во медиумската сфера.  Сашо Митаноски директорот на „Супер радио“ вели дека ницијалната каписла за создавање на ова здружение, беа новите барања...

Продолжи со читање

СОНК и Локалната ќе го решат проблемот со патните трошоци за наставниот кадар

Post Views: 118 Наскоро решение на проблемот со покривање на патните трошоци за просветните работници кои патуваат во подрачните училишта по охридските села. Досега регионалниот одбор на СОНК од Охрид во соработка со локалната самоуправа реализираа покривање на патните трошоци само за триесеттина вработени, а сега се отвара можност за решение на овој проблем за целиот наставен кадар кој патува. Ацо Речкоски Претседателот на регионалниот одбор на СОНК од Охрид истакна дека веќе е остварена средба со претставници од Локалната и Градоначалникот Александар Петрески.„На која што средба...

Продолжи со читање

Амброзијата ја има и кај нас

Post Views: 240 Секое лето и на почеток на есента, амброзијата создава проблеми кај лица кои се алергични на неа, а таа секоја година ја има се повеќе. Амброзијата цвета од јули до октомври, а концентрацијата на нејзиниот полен е најголема во август и септември. Само едно стебло од амброзија, произведува од 1-8 милјарди спори, кои може да патуваат и до 40 км, а за силна алергиска реакција се доволни од 8-20 спори на кубен метар воздух. Примариус Д-р Елпиника Марин од Медицинскиот центар од Охрид, која се бави со алергиски испутвања објаснува дека амброзијата е широко распространета...

Продолжи со читање

Успешно лето полно работа за Црвениот Крст од Охрид

Post Views: 133 Зад Цревниот крст од Охрид уште едно успешно лето полно со работа. Спасителите на планина и непристапни терени, спасителите на вода и медицинските тимови на Црвениот крст од Охрид, оваа туристичка сезона со рекорден број интервенции, речиси дупло повеќе од лани. Така Спасителите на планина кои го обезбедваа Европското првенство во прецизно слетување со параглајдер, имаа три посериозни интервенции и преку десет интервенции на укажување на прва помош на самите учесници.Спасителите на вода пак забележаа дваесет и три интеревенции на извлекување давеници од Охридското...

Продолжи со читање

Паркинзите повторно тема на пресс на ВМРО-ДПМНЕ

Post Views: 148 Доделувањето на градските паркинзи под концесија, од страна на Локалната, повторно тема на прес конференција на општинската ВМРО-ДПМНЕ. Портпаротлот Никола Митровиќ истакна дека нашиот град веќе осум години е заложник на неодговорната политика на градоначалникот  Александар Петрески како и на мала група блиска до него која буквално во последно време го тероризира Охрид. Портпаролот Митровиќ додаде дека криминал има и во спроведувањето на тековното работење со градските паркинг простори.„Имено, според наши извори дознаваме дека соодветните инспекциски служби утврдиле...

Продолжи со читање

Денес се слави Успение на Пресвета Богородица

Post Views: 138 Православните христијани денес го слават празникот Успение на Богородица или Голема Богородица. По две недели пост, синоќа со вечерни богослужби во сите храмови на Македонската православна црква почна одбележувањето на празникот. Уште од раните утрински часови, река луѓе се упатија кон најблиските храмови, да се помолат за здравје и среќа за себе и за своите најблиски. Верници од сите краишта на земјава и странство денес ги посетија храмовите во Охрид кои го носат името на мајката божја.Празнувањето на Успението на Богородица е празнување на фактот дека сите луѓе се...

Продолжи со читање

Гаснат селските основни училишта

Post Views: 151 Во последниве неколку години, во нашата земја згаснале околу дваесет основни училишта. Ова e показател дека од година во година драстично се намалува бројот на учениците. Секако најзагрозени се училиштата од руралните средини. Експертите велат дека оваа појава пак, од друга страна може да доведе до иселување на младата популација и целосно замирање на животот во овие општини. Министерот за образование, Панче Кралев истакна дека  Министерството за образование и наука, не е она кое одлучува дали одредено училиште ќе се затвори, додава дека тоа е одлука која ја носи општината....

Продолжи со читање

Продолжуваат зафатите на објектот на Универзитетот „Св.Апостол Павле“

Post Views: 164 Министерот за образование Панче Кралев, при посетата на УИНТ „Св.Апостол Павле“ информира дека завршен е првиот дел од постапката за доградба на објектот каде е сместен универзитетот. Уредувањето на просторот од поранешната касарна ќе почека за следната година, кажа Министерот Кралев.„Реконструкцијата на касарната останува, тоа ќе се реализира следната година, монетално се изготвува проектната документација. Во прва фаза да се заокружи моменталниот објект на „Св. Апостол Павле“. Тој објект е предмет на оваа постапка, а реконструкцијата на касарната ќе следи  наредната...

Продолжи со читање

Министерот Кралев го посети УИНТ „Св.Апостол Павле“

Post Views: 164 Министерот за образование Панче Кралев во посета на Унивирезитетот за информатички науки и технологии „Св.Апостол Павле“. Целта на посетата на министерот,  да се направи увид во резултатите од првиот уписен рок. Кралев позитивно изненаден од интересот кој идните студнети го покажуваат за оваа високобразовна институција. Тој истакна дека генерално оваа година интересот за изучување на техничките науки од страна на студентите во Македонија е навистина голем. Инаку Универзитетот „Св. Апостол Павле“ оваа година кадровски ќе биде засилен со уште тројца нови професори од...

Продолжи со читање

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top