Skip to main content

Автор: Голабовски Крсте

Кривична пријава за раководителката на „Сузуки-МТ“

Post Views: 219 Фирмата „Сузуки-МТ“ и ракводителката на ова правно лице заработија кривични пријави од СВР Охрид. Стефан Димоски портпарол на СВР-Охрид, информира дека пријавите се поднесени во врска основи на сомнение за сторено кривично дело „узурпација на недвижности“.  Димоски додава дека само во текот на вчерашниот ден до СВР-Охрид поднесени се околу дваесеттина жалби и поплаки на граѓани за наплата на паркинг места, кои со одлука на Општина Охрид веќе не претставуваат паркинзи под концесија на  правното лице „Сузуки-МТ“.„Оваа одлука односно известување на Градоначалникот на...

Продолжи со читање

ЕУ интеграциите гарант за безбедноста на Македонија

Post Views: 211 Во моментов, реална безбедносна закана за нашата држава не постои, но експертите велат дека значаен проблем е можноста за одолговлекување на стабилизацијските процеси. Се поставува прашањето, што тогаш значат европските интеграции од аспект на безбедноста за нашата земја? ЕУ несомнено претставува еден гарант за безбедноста, вели Проф.Никола Дујовски од Факултет за безбедност од Скопје.„Постои еден сигурен гарант внатре во механизмите на унијата од различни внатрешни конфликти или од закани однадвор и затоа е доборо што побрзо да ги завршиме што е можно побрзо сите...

Продолжи со читање

„Сузуки-МТ“: имаме валидни договори за закуп на паркинзите во Охрид

Post Views: 215 За Локалната договорот за закуп на паркинзите  е раскинат, но очигледно не и за другата договорна страна. Од „Сузуки – МТ“,  се пожалија пред медиумите дека и покрај тоа што имале валидни договори, полицијата ги легитимирала вработените кои наплаќаат паркинг, а денеска две лица биле спроведени во СВР Охрид какошто велат од „Сузуки“ само поради тоа што вршеле наплата.„Секојдневно се врши идентификација и легитимирање на вработените лица на паркинг просторот од страна на полицијата, во еден наврат е извршено и фотографирање на сите вработени затекнати на лице место,...

Продолжи со читање

Доделени дипломи на дечињата од охридските градинки

Post Views: 233 На сега веќе традиционалната свеченост „Збогум градинке моја, среќно првачиња“, идните првачиња се збогуваа со своите воспитувачки и се подготвени да го продолжат образовниот процес. Дружењето во градинка заскогаш останува во нашите сеќавања. Сите ние кои сме биле во градинка се сеќаваме на воспитувачките или барем на еден од нашите другари со кои сме го поминале тој дел од нашето детство. На денешната традиционална свеченост „Збогум градинке моја, среќно првачиња“ на дечињата од охридските градинки им беа доделени првите дипломи, со фотографии и имиња на своите другарчиња.„Оваа...

Продолжи со читање

Градинката „Јасна Ристеска“ кубури со кадар

Post Views: 207 Дефицитот на кадар останува најголемиот проблем во охридските градинки. Иако капацитетот на градинката е 650 деца, кои треба да ги опслужуваат 110 вработени од сите профили, во моментов дури 750 деца се згрижени во охридските градинки, а ги опслужуваат 69 вработени со решенија на неодредено работно време. Прекинот на договорите за кој неколкуте волонтери од градинките усно беа известени на почетокот на овој месец, биле основната причина загрижени родители да реагираат до нашата редакција, со молба за актуелизирање на овој проблем. Розе Костоска В.Д. Директор ЈОУДГ...

Продолжи со читање

Охриѓани бараат било каква работа, но посакуваат соодветна на нивното образование

Post Views: 268 Решавањето на проблемот со невработеноста најважно за охриѓани. Имајќи предвид дека се потешко се наоѓа работа, нашите сограѓани велат дека не пребираат работа, но посакуваат таа да биде соодветна на нивното образование.Со воведувањето на измените на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност, кои стапија на сила во втората половина на декември 2012-та година, се  спроведе регистрацијата на лицата кои активно бараат работа. Иако со ова бројот на невработенит лица се преполови, сепак моментално во Охрид фигурираат пет илјади лица кои активно бараат...

Продолжи со читање

Проблемот со педофилијата е двостран проблем

Post Views: 218 Децата имаат право да живеат во безбедна и заштитничка околина, бидејќи од тоа зависи нивниот понатамошен развој и социјализација. Се поголемиот број на случаи на педофилија во Македонија ја издигнаа на површина оваа девијантна појава која сигурно постоела и во минато, само што не се зборувало за неа, бидејќи била третирана како срамна, табу тема за споделување со јавноста. Претставниците на НВО велат дека  сега, кога се бара педофилите да се осудуваат со најголеми затворски казни и јавно да се обелоденуваат нивните имиња на интернет сајтовите, сме чекор напред во...

Продолжи со читање

Очекувањата на охриѓани од новиот градоначалник и локалната самоуправа

Post Views: 209 Без разлика која политичка опција раководи со Локалната самоуправа, проблемите од комуналната сфера најмногу ги мачат охриѓани.  Иако голем број од проблемите се започнати со решавање, за некои дури е изнајдена солуција, но факт е дека сеуште голем број, чекаат на решение. А целта на овој прилог не е да осудуваме, критикуваме, ниту да глорифицираме, туку едноставно да слушнеме, што нашите сограѓани очекуваат и бараат од новиот градоначалник и службите на локалната. Подобрување на состојбата на градските сообраќајници,   функционални канализациони системи и сообраќајни...

Продолжи со читање

Епидемијата на 21 век не ја предизивикува вирус, тоа е депресијата

Post Views: 272 Феноменот депресија не е присутен само во високоразвиените земји, тој последнава деценија бележи страшен подем и во земјите во развој како и земјите кои го живеат т.н период на транзиција.  И во Македонија од ова психичко растројство најмногу страда популацијата која е високопродуктивна, од 30 до 45 години. Причина е фрустрирачката состојба во општетсвото која оневозможува поединецот да ја оствари својата потреба да создава, при што се доживува застој за потоа да преовлада грижата, велат експертите. Моментално во Македонија, има околу 80.000 лица кои страдаат од депресија....

Продолжи со читање

Замина хуманитарниот конвој за Србија и БиХ

Post Views: 327 Постојано пристигнува нова помош во пунктот на Црвениот крст во Момин Поток за настраданите во поплавите во Србија и Босна, а претставниците и волонтерите на Црвениот крст непрестано пакуваат кутии со собраните хуманитарни средства.Граѓаните на Македонија уште еднаш ја покажаа хуманоста на дело. Се донираа огромни количини на флаширана вода за пиење, храна, сокови, облека, бебешки производи, ќебиња. Исто така, собрани се и средства за лична хигиена, влажни марамици, пелени, пасти за заби, шампони и детски играчки.Од Црвениот крст се задоволни од текот на хуманитарната...

Продолжи со читање

Во среда, Охрид без вода

Post Views: 207 Како што информираат од Меѓуопштинското јавно претпријатие Проаква , без вода ќе останат и потрошувачите до хотелот „Метропол“, а населените места Лескоец и Велгошти ќе имаат нормално водоснабдување.Прекинот, велат од Проаква, е поради интервенција на водоводната мрежа, односно преземање редовни активности пред почетокот на летната сезона- измивање на водоводната линија, вршење поправки на главните шибери, отстранување дефекти и слично.{loadposition content9}

Продолжи со читање

Сашо Јанковски со визија за промена на Општина Вевчани

Post Views: 228 Сашо Јанковски кандидатот за градоначалник на Општина Вевчани од Коалицијата Сојуз за иднината, посочи дека во оваа изборна кампања, настапиле со програма и проекти во кои се содржани ставовите и мислењата на вевчанци.„Во оваа предизборна кампања,  ние настапивме како што му личи на вевчанскиот народ, достоинствено, храбро и принципиелно“ истакна Сашо Јанковски кандидатот за градоначалник на Општина Вевчани од Коалицијата Сојуз за иднината. Тој на денешното негово завршно обраќање објасни дека програмата и проектите кои се во неа содржани  во себе пред се ги содржи...

Продолжи со читање