Skip to main content

Автор: Голабовски Крсте

Васил Ристески: „Гласајте со своето срце“

Post Views: 233 Кандидатот за градоначалник на Охрид поддржан од Социјал демократската унија на пoследната прес конференција пред почетокот на изборнит молк, истакна дека  верува оти овој пат ќе можат сите да заборават на миг на политичката или партиска припадност бидеќи ова се локални избори и дека неговите сограѓани ќе се определат според индивидуалните квалитети и спред веројатноста, можностите и претпоставките кој навстина може најсоодветно да одоговори на функцијата градоначалник и советниците за доброто на сите граѓани за поубав Охрид.„Треба секогаш да имате на ум дека станува...

Продолжи со читање

Васил Ристески им вети на охриѓани решавање на најгорливите проблеми

Post Views: 249 Императив ќе биде решвање на проблемот со новоотворената продавница за погребни материјали  пред влезот на Општата болница од Охрид.Кандидатот за градоначалник на Охрид, поддржан од Социјал-демократската Унија на Македонија, Васил Ристески, вети решавање на најгорливите проблеми кои ги мачат охриѓани. Како еден од тие проблеми, посочен од оние кои веруваат во неговата победа на овие избори е проблемот со новоотворената продавница за погребни материјали  пред влезот на Општата болница од Охрид. Ристески кажа дека е станува збор за нечија луда идеја, на некој неодговорен...

Продолжи со читање

Охрид ќе добие современа градска библиотека

Post Views: 241 Годинава Охрид ќе добие современа градска библиотека од отворен тип, истакна Министерката за култура на Република Македонија Елизабета Канческа Милевска, при нејзината денешна посета на оваа национална установа. Министерката ја најави и конзервацијата на една од нашите највредни книги, „Прохор-пчинското евангелие“. Охрид до крајот на годината ќе добие современо уреден простор според сите светски стандарди за библиотечно работење и чување на богатиот книжевен фонд од околу 150 илјади библиотечни единици на националната установа библиотеката „Григор Прличев“, истакна...

Продолжи со читање

Министерот за здравство во посета на Општата болница Охрид

Post Views: 239 Министерот за здравство Никола Тодоров во посета на новиот болнички блок од Охридската општа болница. Тој објасни дека Охрид и Македонија ќе добијат здравствен објект, изграден по најновите стандарди во делот на медицината, објект кој треба да овозможи сериозно подигнување на квалитетот на здравството како во Охрид така и во поширокиот регион.„Од градежен аспект болницата се заврши за отприлика 9 месеци и ова е прв здравствен објект, почнат и завршен од една влада, во независна Република Македонија, а втор е вкупно, првиот е Гинекологија во Скопје кој се градеше 12...

Продолжи со читање

Ќе се утврдува точната старост и потеклото на Охридското Езеро

Post Views: 208 Наскоро започнува реализацијата на проектот со кој ќе се утврди точната старост на Охридското езеро. Од ЈНУ Хидробиолошки завод од Охрид не информираа дека идејата за реализација на проект од олкави размери, се базира врз прелиминарните сеизмолошко-седиментолошки истражувања обавени во Охридско езеро во периодот од 2004-2011 година кои  всушност ја потврдиле претпоставката дека Охридско езеро може да се смета за потенцијален објект за започнување на длабочинско дупчење. Со ова обемно испитување, покрај тоа што ќе се добијат попрецизни информации за староста и потеклото...

Продолжи со читање

Охриѓани го заслужуваат проектот „Сонце“

Post Views: 202 Независниот кандидат за градоначалник подржан од Социјал-демократската унија, м-р Васил Ристески денес со презентација на проект на чијашто можност за реализација чекал од своите средношколски денови. Ристеси објасни дека овој проект би требало да се реализира на просторот од Студенчишкото блато.„Овој проект е замислен како Охридска мала Венција со име Сонце. Сонце бидејќи формата ќе биде во вид на сонце или со други зборови сето тоа блато со многу мала инвестиција, треба само да се ископаат канали и на сите тие краци на сонцето испресечени исто така со канали, ќе...

Продолжи со читање

Бакрачески им вети катна гаража на охриѓани

Post Views: 220 Кандидатот за градоначалник од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Др.Никола Бакрачески вети изградба на затворена катна гаража, затворен зелен пазар и останати пропратни објекти, со кои како што рече конечно  ќе се реши проблемот со паркинг просторите не само во ова подрачје туку и во строгиот центар на градот. Бакрачески рече дека ќе ја преземе на себе одговорноста за конечна реализација на  неотпочнатите и незавршени проекти од страна на, како што рече, градоначалникот во заминување Петрески и неговата локална самоуправа.„Ви ветувам на сите овде и на охриѓани дека на ова место...

Продолжи со читање

Презентирана „MK Guide“ апликацијата

Post Views: 216 Иво Иваноски, Министерот за информатичко општество и администрација, ја презентира најновата апликација за андроид оперативниот систем, наречена Македонски водич или „MK Guide“. Убавините на Охрид и Македонија отсега достапни на вашиот мобилен преку MK Guide апликацијата. Истата е изработена од страна на  Министерството за информатичко општество и администрација, а во соработка со Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ и ФИНКИ. Целта на апликацијата е да им помогне на сите посетители и  туристи во Охрид, а посебно на туристичките водичи, да имаат една современа алатка...

Продолжи со читање

Разрешен е или не ректорот на УИНТ „Св.Апостол Павле“ од Охрид?

Post Views: 269 После откривање на скандалот за незаконскиот избор на Др. Нинослав Марина за редовен професор и после незаконскиот избор за Ректор на Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле од Охрид“, Сенатот на универзитетот на вчерашната итна седница донесол одлука за негово разрешување од фунцкијата Ректор, истакна Проф.Д-р Рубин Земон -Претседавач на Сенатот. Разрешени се и двајцата  ректори Братислав Станковиќ и Тони Стојаноски чиишто избор како редовни префесори и подоцна како ректори бил сомнителен, бидејќи при нивниот избор како професори е потпишан...

Продолжи со читање

Државaта ќе се справува со медицинскиот отпад

Post Views: 330 Опасниот медицински отпад ќе се третира децентрализирано. Со ова значително би се намалиле трошоците за негов транспорт до депонијата во Дрисла, а  би се минимизирал и бројот на лицата кои би дошле во контакт со овој високоризчен смет, предлагаат од Министерството за здравство. Инаку реализацијата на овој проект би се спровела преку јавно-приватно партнерство, помеѓу ресорното министерство и комуналното претпријатије групацијата ЕКО, од кое веќе започнаа со обука на медицинските лица од здравствените установи низ повеќето градови од земјава, објаснува Сашо Јанакиевски...

Продолжи со читање

Охриѓани, заменете ги возачките дозволи

Post Views: 233 Охриѓани она што не успеаа да го направат во рок од цели 5 години ќе се обидат да го завршат во следниве 5 дена. Оттаму и гужвите за заменување на старите возачки дозволи со нови, биометриски. Во службите на СВР Охрид, денвно се регистрираат и повеќе од 150 поднесоци, информира Стефан Димоски портпарол на СВР од Охрид.„Тоа значи дека значителен број од граѓаните не ја имаат направено оваа законска обврска односно не ги имаат заменато старите со нови биометриски возачки дозволи. Оттука е зголемениот број на поднесоци со кои се соочува нашата служба имаме гужви пред...

Продолжи со читање

Дел од охридските лекари денес на протест

Post Views: 266 Откако во четвртокот Судот го забрани генералниот штрајк на здравствените работници, денес за време на паузата и дел од вработените во Општата болница од Охрид излегоа на мирен получасовен протест.Како и во останатите делови од државата, точно на пладне и пред управата на Охридската болница дел од вработените ги повторија причините поради кои се одлучија на ваков чекор.Солевска Невена – Претседател на Самостојна синдикална организација при ЈЗУ Општа болница-Охрид, која е дел од Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита, истакна дека денешниот...

Продолжи со читање