Skip to main content

Автор: Голабовски Крсте

Охридскиот Регион, останува на светската листа на природно и културно наследство

Post Views: 202 Убава вест од 45-тата сесија на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО што се одржува во Ријад, Кралство Саудиска Арабија, Охридскиот Регион, со својата исклучителна универзална вредност, останува на светската листа на природно и културно наследство.Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска, вчера во своето обраќање за време на сесијата истакна дека останува престижниот статус, но остануваат и препораките за негово зачувување.“Препораките не се лесни и нивното реализирање бара наше целосно внимание. За да постигнеме успех во тоа, неопходно...

Продолжи со читање

Одбележан светскиот ден на првата Помош

Post Views: 155 Секоја година на милиони луѓе им е нанесена повреда или им е одземен животот поради несоодветен одговор или недостаток на навремено укажана прва помош. Ситуацијата би можела значително да се промени доколку повеќе луѓе се свесни за значењето и правилно се обучени за укажување на прва помош. Црвен крст Охрид како едно од своите приоритетни заложби го има ширењето на знаењата и вештините за укажување на прва помош со цел тие да бидат достапни за сите, како хуманитарен акт кој ги овластува луѓето да спасуваат животи и да помогнат во закрепнување од нагло настанати заболувања...

Продолжи со читање

Повторно активности во објектот на Ул. „Димитар Влахов“

Post Views: 623 Повторно реакција од граѓани во рубриката ТТГ во врска со градбата на ул.„Димитар Влахов“. До редакцијата на ТВМ ТелевизијА, испратија фотографии и видеа во врска активности кои се одвиваат на објектот, а кои тие, во текот на денешниот ден, ги регистирале.ТВМ Телевизија испрати барање за информација до Општина Охрид – Дали оштинскиот инспекторат излезе повторно на увид, ако е направен повторен увид – што е констатирано и дали и какви мерки се преземени?Како што информиравме претходно, согласно информациите кои ни беа доставени од Општина...

Продолжи со читање

Огромен интересот за упис во УИНТ „Св. Апостол Павле“

Post Views: 299 Полни се ходниците на УИНТ „Св. Апостол Павле“ во Охрид. Интересеот кај идните студенти за првиот уписен рок е огромен. Од раководниот кадар на оваа образовна институција велат дека современите нови студиски програми, кои започнуваат во новата академска учебна година, за сите три циклуси, се една од причините за ваквиот интерес.„Универзитетот „Св. Апостол Павле“, оваа година, навистина оствари рекорден број на запишани студенти, од самото свое постоење, на што и јас и целиот тим на универзитетот сме особено среќни и горди. Сакаме да продолжиме со континуирано...

Продолжи со читање

Дали е на повидок формирање на јавно претпријатие за управување со Охридското Езеро?

Post Views: 276 „Заради геоморфолошките и хидролошките карактеристики, исклучителните природни вредности како дел од Светското природно наследство на УНЕСКО и еден од најважните рефугиуми центри на биолошка разновидност во европски и светски рамки, Охридско Езеро се прогласува за заштитено подрачје од III категорија – Споменик на природа“ – стои во првиот член на Нацрт Законот за прогласување на Охридското Езеро за заштитено подрачје во категорија III-Споменик на природата, по кој денес во Општина Охрид се одржа јавна расправа. Во Нацрт законот предвидено е да се формира Јавно...

Продолжи со читање

Заеднички проект на Охридската и библиотеката од Врање

Post Views: 183 Со презентација на тема: Обработка, презентација и негување на културниот идентитет на Врање, бибилотекари од Врање, соседна Србија, деновиве во НУ Градска Библиотека „Григор Прличев“, ја продолжуваат работната посета, како дел од проектот со кој Охридската Библиотека конкурираше и го доби, од Министерството за култура, во рамки на годишната програма за работа во оваа 2023 година. Соработката меѓу двете установи, паралелно се одвива на неколку нивоа, преку релаизација на голем број активности.„Ние како институција сме заинтересирани за она што тие го...

Продолжи со читање

Регионален реставраторски камп за недвижно културно наследство и археолошки локалитети од Охридскиот регион

Post Views: 287 Студенти од неколку земји од Македонија и Балканот, деновиве, во Универзитетот за информатички науки и технологии „Св.Апотол Павле“ во Охрид се дел од „Регионалниот Реставраторски Камп“, кој пак е само дел од големиот проект, „Јакнење на капацитетите за управување со културното наследство на Oхридскиот Регион: Обука за развој на бази на податоци и ГИС-платформа за недвижно културно наследство на Заводот и музеј –Охрид“. Преку овој проект, кој се организира под закрила на УНЕСКО, студентите од меѓународни и домашни експерти, учат, како најсовремените дигитални технологии...

Продолжи со читање

Изгласан нов ребаланс на буџетот на Општина Охрид за 2023 година

Post Views: 192 Изгласан уште еден ребаланс на буџетот со кој се обезбедија средства за исплата на долгови кон доверители. Советниците од опозицијата во советот на Општина Охрид, прашуваат уште колку ребаланси се потребни до крај на календарската година. Координаторката на советничката група на СДСМ од Охрид Живка Ангелоска, се надева дека измените на еден дел од програмите и измени на буџетот за 2023 година, кои се предизвикани главно од веќе извршена, но и очекувана заплена на извршни средства од буџетот, се во рамки на законската регулатива. „Уште колку ребаланси на Буџетот...

Продолжи со читање

Општинскиот буџет закрепнува, реализација на капитални проекти ќе има

Post Views: 198 Позитивната финансиска состојба на Буџетот покажана во вториот квартал од годинава да се искористи за реализација на големи проекти. Големата сума финансии кои централната власт ги префрла на сметка на локалните самоуправи со цел да ја зголемат нивната самостојност, согласно измените на Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа треба мудро да се искористат. Исто така, голем е приливот на средства и од данок на имот, каде се бележи зголемување за околу 59 милиони денари, кажа од говорницата во советот Живка Ангелоска – Координаторка на советничка...

Продолжи со читање

Петицијата на жителите на улицата „Момчило Јорданоски“ останува на хартија

Post Views: 264 Петицијата која ја потпишаа повеќе од 150 жители кои гравитираат на улицата „Момчило Јорданоски“ е доставена до општина Охрид и СВР Охрид. Во неа е наведено дека жителите бараат поставување забавувачи на брзината на движење, сферни огледала и отстранување на непрописно паркираните возила на улицата. Но, истата, за жал, сега за сега, ќе остане на хартија. За овој сообраќаен проблем стана збор и на последната седница на Советот на Општина Охрид. Бојан Михајловски, советник од СДСМ од говорницата подвлече дека во извештајот за сообраќајна сигнализација има уште средства...

Продолжи со читање

Утре започнува новата учебна година, мал дел од учебниците ќе доцнат

Post Views: 237 Учебната 2023/24 ќе започне навреме, на 1- ви септември, за прв пат и со пролетен распуст. Најголем дел од учебниците за основното образование се веќе испорачани до училиштата, но шестоодделенците, сепак ќе почекаат за нови учебници. Имено, се чека одобрување од националната комисија за учебници, а дотогаш, учениците ќе учат од помошни материјали, од бирото за развој на образованието, кои ги има на веб страната на Бирото, кажа на денешната прес конференција Министерот за образование и наука, Јетон Шаќири.„Најголем дел од учебниците за основното образование,...

Продолжи со читање

Охриѓанката Јована Котушеска во борба за европски шаховски медал

Post Views: 444 Црно белата табла на шахот еволуираше повеќе од две илјади години за да биде она што е денес. Има богата историја, преполна со многубројни возбудливи приказни што чекаат да бидат раскажани. Една таква приказна, на почетокот на месец септември, од Европското првенство за младинци, во Мамаја Романија, ќе се обиде да раскаже и младата охридска шахистка, Јована Котушеска. Таа ќе ги брани боите на Македонија и на Шаховскиот клуб „Алкалоид“ од Струга. Љубовта кон оваа игра, уште кога имала само 5 години, на Јована и ја пренел нејзиниот дедо, а првата нејзина средба со шахот,...

Продолжи со читање