Skip to main content

Автор: Маленкова Татјана

Ќе се реконструира и проширува градското пристаните

Post Views: 164 На средбата со новоназначениот капетан Горан Устијаноски и преставникот на билатералниот секретаријат Дејан Паноски се дискутирало за измените на законот за внатрешна пловидба за кои се расправа денеска во совранието на Р Македонија, но и за реконструкцијата и доградбата на градското пристаниште и како тоа би влијаело на животната средина.  „Првата измена е имплементација на директивата 87 низ 540 од европската економска заедница, сега европаката унија која целосно се прилагодува во македонското законодавство. Второ е изменување на делот кој се однесува на концесионирањето...

Продолжи со читање

Наместо во својот двор, некои охриѓани ѓубрето го фрлаат кај комшиите

Post Views: 198 На несовесни граѓани пракса им стана ѓубрето наместо во својот, да го одлагаат пред ќуќата на комшиите.  Ристо Карадимчески раскажува дека за овој проблем се обидува решение да најде веќе две години, но освен ветување од надлежните органи, нама ништо друго. „Алармирав до надлежните инспекции за проблемов, дојдоа два три пати и ми рекоа требало јас да ги сликам луѓето навечер што ќе го фрлат ѓубрето и да му однесам документи. Сликав јас двајца ги однесов таму и до ден денеска ништо. Еве баш овие куќи од сокачето целото ѓубре го фрлаат кај мене“, вели Ристо Карадимчески.Карадимчески...

Продолжи со читање

Полагање на испит за возачи по електронски пат

Post Views: 340 Полагањето во регионалнот центар со седиште во Охрид се одржа утрово. Управителот на центарот Славе Смилески затоволен од текот на денешниот испит. Вели отидовме чекор напред, ние имаме многу поголема прегледност, а кандидатите добија полесен начин да го покажат своето знаење. „Пријавувањето е исто како и досега. Откако ќе се пријави, кандидатот добива код – лозинка од испитот преку која се најавува во електронскиот систем и од таму добива генериран тест по случаен избор од софтверот. Со ваквиот начин на полагање сметаме дека во многу ќе се олесни начинот на полагање...

Продолжи со читање

Започнува примената на здравствените картички

Post Views: 170 Осигурениците кои веќе ги имаат добиено новите електронски картички при користење здравствена услуга во установи кои работат со Фондот за здравствено осигурување нема да има потреба да носат сини картони. Во првава фаза од примената картичките ќе се користат  само како сини картони, а подоцна и како здравствени книшки. „Ние имаме дистрибуирано околу 6000 електронски здравствени картички и уште 3000 имаме за дистринуција. Некои од ЈП или школи суште немаат уплатено, па затоа сеуште не ги имаат земено. Тоа се сите здравствени установи и нивни членови и државна администрација...

Продолжи со читање

Кој ги труе кучињата во с.Орман?

Post Views: 208 Жителите на Орман видно запрепастени од оваа необична појава и крајно револтирани од она што им се случува јавно проговорија за својата мака. Овчарот  Муарем Ајка неможе да се изначуди на кого му засмета неговот куче, а уште повеќе што наместо некој тоа да му кажи се одлучил да го отруе фрлајќи му отров во време кога кучето било врзано во неговиот двор.„Кучето ми го отруја врзано. Дивина има, а неможиме кучињата да ги пуштиме поради отровите. Сега имам кучиња три и може да видите дека ни лаат и напаѓаат. Имаме мака што фрлаат отрови. Ни е страв и луѓе да поминуваат...

Продолжи со читање

Пазарот ќе се крпи додека не се направи нов

Post Views: 177 Средствата кои во текот на годината ЈП Градски Пазар успева да ги собере, доволни за покривање само на основните трошоци. „Пазарот е една традиција на секој град. Се надевам дека за брзо ќе се надмине оваа состојба и ќе покажеме подобри резултати. Со домаќинско работење претпријатието успева навреме да ги измири обврските према вработените, државата и нашите доверители“, вели директорката на ЈП Живка Ангелоска. Директорката додава дека бројот на закупци на тезги се менува во текот на годината и се помалку има закупци кои бараат тезги за цела година, а најголема заинтересиранот...

Продолжи со читање

Катна гаража и автобуска со јавно приватно партнерство

Post Views: 163 Советниците ги прифатија предлог одлуките за започнување на постапка за доделување на Договор за Јавно приватно партнерство за изградба на автобуска станица и катна гаража во општина Охрид. Но, не помина се така глатко.  И овие предлог одлуки предизвикаа низа дилеми, дискусии и препукувања помѓу советниците.  Координаторот на советничката група на ВМРО ДПМНЕ, Дејан Паноски вели дека катна гаража и автобуска станица му се повеќе од неопходни на Охрид, но додава дека неприфатливо е овие објекти да се градат со модел на јавно приватно партнерство. Токму поради тоа, Паноски...

Продолжи со читање

Бурна 52 седница на совет

Post Views: 163 Предлог Одлуките за усвојување на Извештаите за работата на јавните претпријатија за периодот од 01.04. до 30.06.2012 година, пред охридските избраници.  Советнокот од ВМРО ДПМНЕ Величе Маркоски реагира на приложениот извештај од ЈП Билјанини извори. „Финансискиот извештај на приходи и расходи е толку оскудно даден што неможам да го прифатам како извештај“, вели соетникот од ВМРО ДПМНЕ Маркоски. „Извештајот е даден комплетно, и текстуално и со графинони. Имаме воведен дел финансиски извештај и пишува за секоај стапка пооделно. пишува од што се направени приходите“,...

Продолжи со читање

Првиот клуб „Сороптимист“ во Струга

Post Views: 173 Првиот клуб од оваа интернационална организација за жени од различни професии, кои имаат цел да го подобрат животот на жените и девојките во светот преку зајакнување на свеста, застапување и превземање конкретни акции, се формира во Струга, а инаугурацијата ќе се одржи во сабота во 17.30 во хотел Дрим.„Сороптимист е невладина оранизација која брои само во Европа околу 35 илјади членки сестри како што се нарекуват и главна цел им е да ги преставуваат нивните професии, бизниси и да ги застапуваат правата на жените  од целиот свет и од заедницата каде што живеат“, вели...

Продолжи со читање

Муслиманите празнуваат

Post Views: 247 Верниците од исламска вероисповест го слават Курбан бајрам или празникот на жртвата. На првиот ден од 4-дневниот празник се изведува молитвата за Бајрам – бајрам намаз, со која верниците бараат милост од Алах. Карактеристично за овој празник е принесувањето жртва – курбан која има симболика на приближување кон Бога. Обичајот го изведуваат сите кои имаат можност за тоа. Оние кои принеле жртва, потоа раздаваат од месото на сиромашните, соседите и роднините. Колењето на курбанот и годинава во Охрид го спроведе здружението Атлас.  „Денеска се колат 18 големи глави,...

Продолжи со читање

Штрајк во градинката „8 ми март – Струга“

Post Views: 215 Дел од вработените во Градинката 8 ми март во Струга, не можејки повеќе да трпат, пред медиумите проговорија за својот проблем.  Николче Секуловски готвач, во градинката работи 10 години, но со договор за дело, а последнава година со договор за работа. Тој открива дека 5 години од градинката испраќале барање за негово вработување, но одговорот секогаш бил негативен.  Последната плата која ја зел Секуловски била околу 6000 денари и тоа во месец  јули годинава. „Од кога почна договорот на определено, платите ги земаме многу касно. Со минимим три месеци каснење. Инаку...

Продолжи со читање

ФТУ доби лабораторијата за учење на далечина

Post Views: 176 факултетот за туризам и угостителство преку проект на владата на Р Македнија доби лабараторија  во вредност од 2.2 милиони денари. Ова е една од  190 те лаборатории со кој ќе се обезбеди неоходната техничка инфраструктура, која овозможува поврзување од точка до точка.   Дел од опремата е инсталиран во просториите на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид, а другиот дел во просториите на дисперзираните студии во Велес. Од факултетот откриваат дека лабараторијата за учење на далечина подолго време ја посакувале.„Аплициравме на огласот за опремување на лабараторија...

Продолжи со читање