Skip to main content

Автор: Маленкова Татјана

„Крија Јога“ пристигна во Македонија

Post Views: 307 „Крија Јога“ или техника на живот која многумина во светот секојдневно ја применуваат со цел да си го олеснат животот и со цел побрзо да стигнат до својта среќа конечно пристигна во Македонија.  Крија Јога“ е посебна техника која ги содржи сите други видови на јога, затоа што битието на јогата е во крија јога  и таа се состои од пет вежби кои човекот ги вежба за да си најде мир во душата, за да се смири и за да биде задоволен и среќен. Крија Јогата ќе ја има во Македонија, благодарение на новинарот Нада Штајнман.   „Мојата желба беше за да ја донесам оваа „Крија Јога“...

Продолжи со читање

Во Калишта ќе се гради ново училиште

Post Views: 256 Владата ќе гради ново училиште во Калишта, со што маките на родителите и децата кои учат во оваа руина ќе станат минато. Со ова уште еднаш се покажа дека доколку се сака нешто, истото може да се добие само со здружени сили. Отако заменик министерот се увери во фактичката состојба на училиштето, беше крајно искрен и рече дека „Човек може да се наежи од она што го гледа и од оваа состојба во која учат децата“.„Ова го нема ни во Африканскиот континет, а не камоли во Европа. Ние сега ќе отпочнеме со сите процедурии законски предвидени постапки што е можно побрзо да направиме...

Продолжи со читање

Охриѓани не се дел од владиниот проект за вработување на постари лица

Post Views: 231 Нашата општина е меѓу општините Врапчиште, Куманово, Липково, Ново Село, Ранковче, Чучер Сандево и Центар Жупа или меѓу општините кои не аплицираа за владиниот проект.   Според овој проект во Општина Охрид  првично требаше да се вработат 43 лица, број кој е определен според бројот на жители на Охрид и плус дополнителни 5 лица, број кој ЗЕЛС го дефинирал за сите општнини, и овие лица во рок од шест месеци требаше да земаат по 7600 денари директно од владата.  Од Агенцијата за вработување информираат дека општините кои се дел од проектот и се финансиски моќни, имале...

Продолжи со читање

Жителите на Лакочереј бараат канализационен систем

Post Views: 240 Наместо река – фекалии, а наместо чист воздух – смрдеа. Со oваа  слика ќе се соочите на влезот од Долно Лакочереј. Оваа слика во овој период од годината е посебно изразен, затоа што водата од реката е сопрена, поради наводнување, а коритото e празно. Причина за оваа еколошка катастрофа е тоа што овој дел од Охрид нема канализационен систем, па семејствата се оставени да се снаоѓаат сами на себе. „ Во име на МЗ Лакочереј и жител Долно Лакочереј кажувам дека имаме проблем со отпадните води и со канализација. Од општината немаме никава подршка. Ни ветуваат, а од тоа нема...

Продолжи со читање

Охриѓани фантастични на спортска пензионерска олимпијада

Post Views: 265 Екипата на здружението на пензионери постигна огромене успех на Спортска пензионерска олимпијада која годинава се одржа во Скопје. На олимпијадата во организација на здружението на пензионери Ѓирче Петров од Скопје, учествуваа повеќе од 400 спортисти во машка и женсkа категорија, од 38 спортски здруженија на ниво на Македонија.  Натпреварите се одвиваа во 12 спортски дисциплини и тоа во стрелаштво, шах,  пикадо, тргање со јаже , трчање на 60 метри, фрлање на џуле , скоск од место, домино за машка категорија и табла. „Најтешки дисциплина на оваа олимпијада беа во женска...

Продолжи со читање

Пензионерите сеуште ги чекаат дрвата за огрев

Post Views: 325 Нова сезона – стари маки. Иако се подготвуваме за зима, пензионерите сеуште не ги добиле огревните дрвата за кои одамна плаќаат рати. Тие стравуваат дека доколку не се забрза постапката годинава ќе смрзнуваат. Од здружението на пензионери велат дека и покрај тоа што години наназад имале проблеми со доставата на дрва до нивните членови, потенцираат дека оваа појава годинава е посебно изразена. „Иако пензионерите уредно  си ги плаќаат ратите за дрвата, тие сеуште не им се испорачани, поради што нашите членови бараат да им ги вратиме парите“, вели претседателот на здружението...

Продолжи со читање

ОУ во Калишта без основни услови за децата

Post Views: 290 Наместо децата во него да почувствуваат топло катче за работа, тие во него се здобиваат со вируси, бактерии и други зарази. Наместо под – изгниени штици, наместо таван – дупки, нема вода во тоалетот, влага во цементот… се само дел од непријатностите со кои секојдневно се соочуваат 24 те деца кои се образуваат во оваа установа. Родителите на децата крајно револтирани од игнорантскиот однос на надлежните, денеска се состанаа, но и заканија, доколку не се превземи ништо и доколу не се подобрат условите за работа, велат дека ќе протестираат.    „Поубо...

Продолжи со читање

Охриѓани предлагаа, членови на ВМРО ДПМНЕ запишуваа

Post Views: 260 Охриѓани на плоштадот кај Чинарот денеска имаа можност своите идеи за развој на Охрид да ги соопштат и запишат како дел од програмата на ВМРО ДПМНЕ. Предлозите ги имаше во сите области, но најмногу се однесуваа на инфраструктурата, паркинзите, канализационата мрежа на Јане Сандански и урбанизацијата во централното градски подрачје. „Треба да има и градски парк. Децата не гледам каде можат да се носат освен покрај езеро и не сматам дека покрај езеро оној парк е парк  туку, треба вистински парк каде ќе можат родителите да си ги однесат своите мали деца. Изнанадена сум...

Продолжи со читање

Нова учебна година – стари проблеми

Post Views: 258 И покрај желбите на раководствата на училиштата, сепак локалната на проблемите треба да им пристапува по приоритет. Советот на родители, родителите, учениците и наставниот кадар од ООУ Св. Климент Охридски подолго време алармираат дека имаат проблем со греењето во ова училиште. И покрај тоа што се троши неопходната количина на нафта, сепак во училниците не се постигнува оптималната температура за нормално изведување настава. „На инсистирање ме од советот на родители но и од самите наставници и ученици  веќе неколку години наназад имаме проблем со затоплувањето на просториите,...

Продолжи со читање

Научна студија за Пештани меѓу најдобрите на олимпијада во Варшава

Post Views: 316 Кирил Константиновски Пунтос , македонец кој живее и учи во Полска, меѓу најдобрите на 38-та олимпијада по географина во Варшава – Полска. Тој со својот истражувачки труд, кој е посветен на Пештани, со најголем број бодови, влезе во финалната фаза од олимпијадата, на која учествуваа повеќе од 100 000 трудови во Полска. Тема на научниот труд на Костантиноски се промените на околината на Пештани и неговото постепено трансформирање од рибарско село во познато туристичко место. „Темата опфаќа геолошки анализи, а анализите се така воведени што ги поделив на наколку...

Продолжи со читање

50 денари за поминување по сообаќајница

Post Views: 335 Доколку сакате да поминете по сообраќајницата Македонски просветители во делот помеѓу двете рампи, треба да платат 50 денари. Од оваа нова појава најпогодени се дитрибутерите кои и по неколку пати во денот минуваат тука вршејќи дотур на стока.  При влез на рампата кај поштата добивате жетон, но со него не можете да излезете на рампата пред Капетанија, затоа што на неа пишува дека за излез треба картичка, која ја имаат само жителите на стариот дел од Охрид. По поплаките кои ги добивме, за проблемот со кој се соочуваат сите, освен жителите на стариот дел на Охрид, се...

Продолжи со читање

Три години од бродската несреќа

Post Views: 296 Со полагање свежо цвеќе пред спомен-плочата на жртвите од бродската несреќа, денеска во Охрид се одбележа тригодишниот помен за настраданите од несреќата со бродот „Илинден“.  Во спомен паркот и пред плочата изградена од камења извадени од Елешец,  местото каде што се случи трагичниот настан, почит на жртвите им оддадоа делегации од општина Охрид, Бугарската Амбасада во земјава, здружението „5 септември“, од Ротари клубовите од Охрид и Пирдоп, како и двете лекарки Гордана Димитриќ и Жаклина Спасиќ кои сосема случајно се затекнаа на местото на насреќата и им укажуваа...

Продолжи со читање