Skip to main content

Автор: Маленкова Татјана

svetski den protiv pusenjeto

„Остави цигаре, земи јаболко“, порачаа младите

Post Views: 185 Формалдехид состојка која се користи за зачувување на лешевите од распаѓање, Ацетон, Амоњак, средства за разредување на боја, се само мал дел од супстанциите од кои е составено секое цигаре. Возрасните иако знаат колку се штени цигарите, сепак некои од нив не се откажуваат од нив, но за среќа има и такви кои откако ги почувствувале негативните последици се откажале од овој порок. Мате Гогоски претседателот од НВО „Енхалон“ е еден од оние кои цигарите ги гледа како најлошиот порок кој може да го има човекот во себе. „Пушев од мали нозе, сега не пушам. Почувствував големи...

Продолжи со читање

drim kor grupa

Прв состанок на Дрим Кор групата

Post Views: 164 Прв состанок на Дрим Кор групата која работи на прашањата позврзани со управувањето на Дримскиот Басен. Ова е прв официјален состанок на Дрим Кор Групата откако е потпишан Договорот за заедничка визија за Дримскиот Басен ,меѓу 5-те земји , со кој Групата стана официјално тело со преставници од сите земји.  Ова е прва средба на која се донесоа  значајни одлуки како што се акциониот план до 2014 год., но и се прецизираше што се се прави за да се подобри соработката помеѓу земјите. Присутните на работниот состанок дискутираа и за тоа како да се решаваат проблемите најмногу...

Продолжи со читање

drimski basen

До каде се активностите на проектот за Дримскиот басен?

Post Views: 194 Овој проект е поддржан од Германската Влада преку Германската меѓународна соработка (ГИЗ), планирано е да трае до 2015 година и да опфати 4 главни компоненти. Проектот ќе работи на мерки за заштита на Студенчишкото и другите блатни предели во сливот на Охридското Езеро, ќе се работи на мониторинг на флората и фауната во Преспанскиот и Скадарскиот регион, на проценката на рибниот фонд во трите езера, како и на карактеризација на езерата во Дримскиот Басен согласно директивите на ЕУ.Дел од проектот се и Министерствата надлежни за областа на заштита на животната средина,...

Продолжи со читање

Македонија останува на својата определба за членство во НАТО и ЕУ

Post Views: 158 Р Македонија останува на својата определба за членство во НАТО, затоа што на овој начин ќе генерираме стабилност, безбедност и развој во државава, во регионот, како и на светско ниво, вели министерот за одбрана Фатмир Бесими. Тој додава дека  тоа го правиме преку имплементација и реформи во стандардите во одбраната, а во исто време и преку учество на Македонија во меѓународните мировни мисии. Според министерот, по самитот на НАТО во Чикаго, се потврдија позициите дека Р.Македонија ги исполнува критериумите и дава свој придонес за меѓународните мисии на НАТО. „Мислам...

Продолжи со читање

pustanje skolo pestani

СДСМ не прифаќа експертска влада

Post Views: 306 За предлогот за името на претседателот на ВМРО НП, Љубчо Ѓеорѓиевски – Северна Македонија, престедателот на СДСМ Бранко Црвенковски со став дека: „Не е прв пат  Ѓорѓиевски да излезе со ваков предлог.  Овој процес кој е многу битен за нашата земја треба единствено да го водат претседателот, премиерот и министерот за надворешни работи, а тие доколку имаат потреба да побараат поддршка од страна на опозицијата и граѓаните, ние сме тука. Нашиот став е дека секое решение кое нема да го повреди нашиот идентитет, а е прифатливо за владата на Никола Груевски ние ќе го...

Продолжи со читање

skolo sala

Пештани доби спортска сала

Post Views: 314 Ова е единствен спортски објект изграден  на потегот од Пештани до Св. Наум. Конечно учениците ќе имаат каде да спортуваат, вели Зоран Целески, директор на училиштето Св.Наум Охридски.„Спортот и часот по физичко образование значат здравје, нешто што треба да се негува како најголема вредност на денешницата. Големиот недостиг на спортски реквизити, временските услови и многу други неприлики од денес нема да претставуваат препрека за учениците да можат слободно да спортуваат“, вели директорот Целески. Градоначалникот Александар Петрески, видно задоволен што салата е...

Продолжи со читање

kiril i Metodij

Одбележан денот на сесловенските просветители

Post Views: 174 Општина Охрид со низа свечености достојно го одбележа 24 мај денот на сесловенските просветители Св. Кирил И Методи. Пригодна манифестација се одржа на плоштадот пред спомен одбележјето на Св. Кирил И Методи, на која свежо цвеќе положија, но и се поклонаа Делегации на општина Охрид, јавните пртпријатија, основните и средните училишта, но и од политичките партии.Браќата Кирил и Методиј, пред 11 векови од Солун, по желба на Византискиот цар Михајло, а на молба од Моравскиот кнез Ростислав, добиле задача како монаси – мисионери да одат во Моравија и таму да го проповедат...

Продолжи со читање

Хорот ќе одржи целовечерен концерт

Post Views: 156   „На програмата ќе бидат дела од повеќе автори, репертоарот е разновиден, меѓу охридски и староградски песни ќе испееме и дела од познатите конпозитори, како што се Стеван Гајдов, Трајко Прокопиев, а ќе пееме и дела од светската хорска литература и дела од ренесансата и популарни дела“, вели раководителот и диригент на градскиот Хор, Александар Димовски. Мешаниот градски хор повеќе години работи во склоп на Центарот за култура. Може да се пофалиме со многу квалитетен хор кој досега има настапувано на многу манифестации како во земјава така и во странство каде забележува...

Продолжи со читање

ЛИДЕМ утре во Охрид бира ново раководство

Post Views: 182 Претседателот на Либералната Интернационала,  членот на Европскиот парламент, г-динот Ханс Ван Бален и Претседателот на Либерално демократската партија на Р. Македонија, г-динот Андреј Жерновски почесни гости на конгресот на партиски подмладок на ЛИДЕМ. Единствен кандидат за претседател на либерално демократската младина до денска е екс претседателот на кого минатиот месец му истече мандатот, Бојан Јанкоски. Тој најавува дека Конгресот кој се одржува во Охрид  ќе изобилува со доста креативни и нови идеи кои младината на ЛДП ќе ги промовира во јавноста до локалните...

Продолжи со читање

Бродарите изненадени од смената на Настовски

Post Views: 166 Охридските бродари изненадени од разрешувањето на капетанот Љупчо Настовски од функцијата раководител на капетанија на пристаништата на Македонија.  Велат дека веста за разрешувањето на Настовски ја дознале од медиумите. И покрај тоа што во минатото бродарите реагираа на лошата комуникација со капетанот и на неговото непознавање на работите, сепак денес тие велат дека во последно време работите видно се променале.„После она што беше пред две години односите се подобруваа и станаа навистина добри во последно време во било кој план. Претпоставуваме дека увидоа дека во...

Продолжи со читање

Охрид ќе добие уште шест кружни текови

Post Views: 264 Локалната го променува регулирањето на сообраќајот во централното градско подрачје. Наместо светлосната сигназизација, одсега кружни текови. И раководителот на одделението за сообраќај и експертите се категорични дека овој начин на сообраќај за учесниците е побезбеден и го намалува времето на чекање. Работите отпочнаа на рскрсницата помеѓу Туристичка и Асном, кај стара Охридија, со тоа што се извадија старите билбориди, две сијалици и други метални елементи кои попречуваа во градежните активности. Кружните раскрсници даваат перспектива, за разлика од семефорскиот систем...

Продолжи со читање

Ново јавно наддавање за охридските плажи

Post Views: 164 Дел од концесионерите кои во изминатиот период стопанисуваа со плажите на источното крајбрежје на Охридското Езеро, по негодувањето со министерството за транспорт и врски, одлучија да учествуваат во повтореното јавно наддавање кое треба да се оддржи на 18 овој месец. Тоа е последица на одредените отстапки што биле договорени на разговорите со надлежните во ресорното Министерство за транспорт и  врски.„Па да конкурирав плажите и условите не се идеални. Ако на почетокот седневме сите заедно ќе постигневме многу повеќе и плажите веќе ќе беа доделени и уредени, но што...

Продолжи со читање