©2008 - Сите права се задржани. Powered by TVM.

Автор: Валентина Неловска

Забрана за движење низ шуми

Post Views: 67 Стапи на сила делумна забрана за движење низ шумите и шумското земјиште. Забраната се воведува како превентивна мерка против шумските пожари, информира Славчо Голабоски, директор на Македонски шуми, подружница Охрид.Согласност за забраната даде Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на барање од ЈП „Национални шуми“. Движењето е дозволено со писмено одобрение издадено од подружниците на ЈП „Национални шуми“ во периодот од шест до дваесет часот.Ние нема да им забраниме да се движат на луѓето. Тука сме за сите кои имаат потреба...

Continue reading

Асфалт врз шахти на Спас Банџов

Post Views: 86 На улица Спас Банџов со асфалт се покриени повеќе шахти. Улицата доби нов слој асфалт пред неполн месец, а при тоа се асфалтирани и шахтите за одведување на атмосферските води. Станува збор за споредна уличка која ги поврзува улицата Партизанска, кај црквата Св.Никола со кеј Македонија. Жителите реагираат дека при поголеми врнежи од дожд улицата станува непроодна. Дождовната вода нема каде да истекува заради затворените шахти. Тоа предизвикува поплава на улицата и дворовите во пониските делови на семејните куќи, згради и бројните сместувачки апартмани кои...

Continue reading

Св. Јован Канео

Бавни проекти за заштита на Охридското езеро

Post Views: 43 Доцнат реализациите на зафатите кои треба да го спречат загадувањето на Охридското езеро по препораките дадени од Унеско. Државата и градот се исправени пред повеќе сериозни проектни предизвици меѓу кои се управувањето со крајбрежениот појас, депонијата Буково и каналот Студенчишта.Охридскиот градоначалник, Кирил Пецаков, посочува дел од сработените зафати за заштита на Езерото. Издвојува дел како што се поставување решетки на реките кои се дел од сливното подрачје за да се спречи внес на цврст отпад во езерото, завршување на јавната дебата за Студенчишкото...

Continue reading

PHV programa

Презентирани завршни проекти од ПХВ програмата

Post Views: 35 Млади волонтери ги презентираа успешно завршените проекти од програмата за Промоција на хумани вредности при ОО ЦК. Оваа година заради пандемијата реализираа 4 проекти. Во проектите беа вклучени 22 млади волонтери од оваа програма. Се изгради пристоен дом за трочлено семејство во социјален ризик, а беа спроведени и други активности, информира Теа Петкоска, десиминатор од програмата за ПХВ.Имавме и еколошки проект, сакавме да ја подигнеме ниската еколошка свест кај сограѓаните, понатака имавме и интеркултурен проект со кој преку песна испративме порака...

Continue reading

едрење

Предлози за заштита на Охридското езеро

Post Views: 59 Во пресрет на Денот на Охридското Езеро, 21 јуни се одржа дискусија како да се заштити езерото од деградација. Се дадоа предлози од голем број еколози, експерти за екологија, спортисти.Претстојат голем број предизвици за да се спречи уништувањето на едно од најстарите езера во светот. На дискусијата со тема „Запознај го едрењето – заштити го езерото“ беа споделени видувања зошто да се развива едрењето и инфраструктурата поврзана со него.Будимир Соколовиќ, претседател на Едриличарската федерација на Република Македонија, зборуваше за едрилиците...

Continue reading

ЈП Колектор

Колектор ќе набавува фрекфентни регулатори

Post Views: 58 ЈП Колекторски систем ќе набавува фрекфентни регулатори за препумпните станици. Се подготвува тендерска документација за нивна набавка. Инвестицијата ја прават со сопствени средства и ќе чини околку 6 милион денари. Тендерот треба да заврши до крај на месецов, а ќе се имплементираат регулатори на пет препумпни станици во Охрид, информира Владимир Алексијоски, директор на ЈП Колекторски систем.„Тоа значи дека во секој момент, сами ќе се вклучуваат положните пумпи од препумпните станици според достигнатото ниво на фрекфенцијата на отпадните води во...

Continue reading

Охридски бисери

Бројни млади музичари на Охридски бисери

Post Views: 89 Меѓународниот музички натпревар „Охридски бисери“ привлече бројни млади музичари и оваа година. Музичари од 17 европски земји ќе настапуваат во катедрлната црква Св Софија.Се натпреваруваат музичари по пијано, виолина и камерна музика во состав од двата инструменти. Талентираните музичари се на различна возрст од 9 години до студенти на Академија. Меѓународната жири Комисија е во состав од врвни музичари кои ќе одлучуваат за изборот на најдобрите тројца музичари.Пијанистот Александар Сердар, професор на Белградската академија за уметност и музика...

Continue reading

миса маркети

Нов Миса маркет во Видобишта

Post Views: 626 Се отвори нов маркет од струшката компанија Миса. Ова е седми објект, пет во Струга, а втор во Охрид. Маркетот е на површина од 450 метри квадратни и е лоциран во населбата Видобишта. Населбата има потенцијал и потреба од ваков маркет, а ние ќе се потрудиме да ги исполниме желбите на купувачите со квалитет, асортиман и услуга, напоменува Васил Миса, еден од сопствениците на Миса маркети.Излегуваме од рамките на традиционалните маркети. Нудиме, покрај, останатиот асортиман месара од месната индустрија Римес, пекара со печива и леб, свежа програма,...

Continue reading

спасители на вода

Мал број спасители на охридските плажи

Post Views: 47 Спасители на вода ќе ги набљудуваат плажите од 1 јули. Ангажирани се спасители на капалиштата пред големите хотелски објекти кои имаат плажи. Процентуално тоа е околу 10 посто безбедни плажи на целото езерско крајбрежје, информира Сашо Точков, претседателот на ОО ЦК . Точков, споделува искуство со патролното покривање на плажите кои останаа без концесионери од минатата година. Најмногу интервенции за спасување патролната служба имало на најпосетените плажи Горица 3 и Орце Николов. Годинава, грижата за безбедноста на капачите на плажи кои немаат концесионери...

Continue reading

веслачки чамец

Веслачки клуб доби Швајцарска донација

Post Views: 95 Охридскиот веслачки клуб Горица – Ремо доби вредна Швајцарска донација. Донирани се шест веслачки чамци, четверци, скифови и скулови, како и додатна веслачка опрема, информира Кирил Пецков, градоначалникот на Охрид.„Досега во Охрид нема ваква опрема нити еден клуб. Се надевам дека во наредниот период со соодветна подготовка ќе имаме и Олимпиец од овие дисциплини “, кажа Пецаков.Донацијата ја обезбедија Ерика Масини и Томас Фонбург , пријатели и вљубеници во Охрид, езерото и веслањето. Иницијативата за донација на веслачката опрема е на Ерика...

Continue reading

самит

Европски самит за придобивки од дигитализација

Post Views: 42 Дигиталната трансформација на нашите општества веќе одамна не е само технолошка визија на поединци или предмет на академски и стручни дискусии за иднината, туку е наша реалност, истакна претседателот на државата, Стево Пендаровски, на Европскиот самит за дигитализација на судството.Настанот е на тема „Придобивките од 4-та индустриска револуција како механизам за враќање на довербата во правосудството. Организацијата е на Министерството за правда, а под покровителство на претседателот на државата и со поддршка на мисијата на ОБСЕ во Скопје.„Дигитализацијата...

Continue reading

Маријана Лончар Велкова

До поволна енергетска ефиканост со Clear X

Post Views: 41 Организацијата на потрошувачи на Македонија е дел од Европскиот проект за поволна енрегетска ефикасност. Проектот Clear X има за цел транзиција на зелената енергија.Претседателката на Организацијата на потрошувачи на Македонија (ОПМ), Марија Лончар-Велкова смета дека целта е да се подобри енергетската ефикасност по прифатливи цени и да се намалат трошоците за енергија на помал рок и дека овој проект развива методологии за потребите на потрошувачите.Дава насоки како да се инвестира во обновливи и одржливи извори на енергија и технологија. За таа...

Continue reading

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top