Skip to main content

Автор: Валентина Неловска

Човекот е среќен само кога работи

Post Views: 333 „ Кон среќата“ е најновиот наслов на изложените дела создадени од вредните раце на скулпторот Трајко Дурчовски.  Авторот вдахнал уметнички живот на педесетина дела изработени од материјал кој во друг случај би завршил на отпад за старо железо.  Изработил фигури од метал , но и во мешана комбинација метал-дрво, луѓе во работни  акции, како што се спортисти, музичари, ковачи, работници. Меѓу изложените дела има и скулптури поврзани со актуелни теми од нашето секојдневие. Така, меѓу металните фигури Дурчовски изработил  скулптура на инкасатор кој чита електричен  струјомер....

Продолжи со читање

Листата за чекање во градинка – пократка

Post Views: 395 Реконструкцијата на централниот објект на детската градинка „Јасна Ристеска“ заврши. Сега, конечо може да здивнат и родителите и дирекорката на детската установа. Оваа година листата за чекање место за упис во  централниот објект на градинката ќе биде многу пократка. Со години во овој објект родителите бараа место повеќе за прием на нивните деца. Со доградбата на објектот овој проблем ќе биде ублажен, вели Серафим Наумоски од Локалната самоуправа, која го финансираше проширувањето на објектот. „Дограмата е поставена сега сме во фаза на чекање да се исуши кошулицата ...

Продолжи со читање