©2008 - Сите права се задржани. Powered by TVM.

Албански платеници
Мај 19, 2022
Проверка на факти

Албанците не се платеници испратени во Украина

Наративи кои го претставуваат Албанецот како криминалец се појавуваат во медиумите кога има политичка криза во земјата или во случајов меѓународна криза како што е онаа на Русија со Украина и Западот. Во текстот што го рецензираме Албанците кои живеат во Украина се етикетирани како платеници кои се борат против Русија, а вистината е дека тие заминале да живеат во оваа земја, а потоа како професионални војници се приклучиле на војската.

Нула отпад еко работилница
Мај 19, 2022
Ученици од прво одделение

Еко работилница во ООУ Григор Прличев

Општина Охрид заедно со Друштвото за управување со отпад „Нула Отпад“ денеска организираше еко работилница за учениците од прво одделение во ООУ „Григор Прличев“.

Јапонски искуства за домашни компании
Мај 19, 2022
Стопанство

Јапонски искуства за домашните компании

Почнува постапка за стандардизирани менторски услуги. Ментори ќе ги подучуваат компанииите како да постигнат економски развој. Поддршката е техничка, чекор пред добивање финансиска поддршка.

Моќта на Русија
Мај 19, 2022
Проверка на факти

Со измислена изјава се велича моќта на Русија

Прашањата на меѓународната безбедност и воените теми имаат тенденција да привлечат голем интерес кај читателите, поради што често се случува одредени настани или изјави да бидат извадени од контекст и им се даваат сензационалистички бои. На овој начин, колку повеќе се кликнува на линкот, толку повеќе се зголемува рекламирањето и профитот на луѓето кои го злоупотребуваат медиумскиот простор. Во содржината која ја разгледуваме со измислена изјава се велича моќта на Русија, пишува Порталб.мк.

Џонсон и Петровска
Мај 19, 2022
Проверка на факти

Џонсон во изјава за Нато не ја споменува Петровска ниту Македонија

Текстот што го анализираме, во насловот содржи невистини и е сензационалистички. Од една страна иронично се „исмејува“ подготвеноста на министерката за одбрана на Северна Македонија, Славјанка Петровска, да им помогне на НАТО сојузниците во евентуален руско-украински конфликт, а од друга страна, се остава простор да се помисли дека во текстот се зборува за директна помош од РСМ, со војници подготвени за војна. Потоа, во текстот преземен од руски „Спутник“ дека ја има верзијата на српски јазик, се користи изразот „подготвеност за испраќање војници во Украина“, додека тоа е искривување на првобитната изјава во која се вели „желба за испраќање војници“.

Гас
Мај 19, 2022
Проверка на факти

Македонската економија полека се престројува на гас

Минатата година се потрошени рекордни 420 милиони нормални кубни метригас. Во Македонија до 2024 година треба да се обезбедат капацитети за пристап до 5,5 милијарди кубни метри гас со интерконекцијата со Грција. Земјава треба да стане гасен јазол од каде гас ќе влечат Косово и Јужна Србија.

Љубчо Георгиевски
Мај 19, 2022
Проверка на факти

Георгиевски не дал изјава за случувањата во Украина

е работи за неточна содржина објавена над фотографија од претседателот на ВМРО НП и поранешен премиер Љубчо Георгиевски. Тој за „Вистиномер“ изјави дека се работи за тотална дезинформација, дополнувајќи дека веќе два месеци нема дадено никаква изјава за никаква тема. Инаку, станува збор за преземена сатирична вест, но во објавата на Фејсбук тоа никаде не е наведено, а и според коментарите под постот се гледа дека речиси сите поверувале во напишаното.

Кромид лек
Мај 19, 2022
Проверка на факти

Лага е дека баба од Русија открила таен рецепт за висок притисок

Проверката на „Вистиномер“ покажа дека жената од фотографијата нема никаква врска со „баба од Русија која го нуди тајниот рецепт“. Оваа фотографија може да се најде на сајтовите за продажба и да се купи за помалку од 10 евра. „Тајниот рецепт“, пак, водата од кормид, не е препорака од лекарите за лечење на висок притисок.
Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top