Skip to main content

Јул 8, 2020

Охридските доктори и специјализанти не биле искористени за „пиарот“ на Филипче

Рецензираме вест објавена на порталот Охрид24 , на 5 јули , под наслов „ (ФОТО) Докторите и специјализантите од охридските здравствени установи изманипулирани и искористени за пиар на Венко Филипче и власта на СДСМ?“.


Јул 8, 2020

Никој не вели дека активисти на ДУИ пишувале графити за ВМРО во Тетово

За време на предизборната кампања, извадено од контекст е дури и соопштениeтo на државна институција. Вистина е дека полицијата ги уапсила лицата кои пишувале графити во Тетово. Меѓутоа, никаде не пишува дека тие лица се активисти на Демократската Унија за Интеграција (ДУИ), иако рецензираната вест го тврди токму тоа.


Јул 8, 2020

Субјективно и емоционално коментирање во новинарски прилог

На веб страницата на телевизија „Алфа“ на 27.06.2020 беше објавен прилог: Прогонот врз Душко – млекарот кулминира со семејна драма https://alfa.mk/progonot-vrz-dushko-mlekarot-kulminira-so-semejna-drama/.


Јул 8, 2020

И официјално им се лепат етикети на обвинителите

Коментаторски и етикетирачки е презентирана информацијата на порталот Лидер објавена под наслов „И официјално збогум СЈО, добредојде за обвинителите под капата на Заев’’ откако Законот за Јавно обвинителство донесен во февруари годинава, стапи на сила денеска. Во информацијата ниту има официјални изјави ниту пак има експертски ставови за законското решение туку само ,,голо’’ и ,,навивачко’’ коментаторство со прашања и одговори на непотпишан автор и етикетирање на обвинителите дека работат под инструкции на екс премиерот и претседател на СДСМ Зоран Заев.


Јул 8, 2020

Коментаторски став за Фејсбук објави

Тенденциозен, ироничен и навредлив наслов Ленче Ристова солзи рони за СЈО, денес ни е последен ден од лапањето и рекетирањето бизнисмени е објавен на порталот dokazmakedonija.mk, на 30.06.2020 година, како најава за текст во кој е пренесена изјава на обвинителката Ленче Ристоска, споделена на социјалните мрежи, по повод последниот работен ден на СЈО.


Јул 8, 2020

Ниту сандалите на кандидатот, а ниту клеветите за „нацист“ не се од јавен интерес

Рецензираните вести, прикажуваат разни навреди и обиди за омаловажување на пратеници на една политичка партија.


Јул 8, 2020

Кандидат за премиер, претставен како ,,премиер”

Написот со провоцирачки наслов Албанскиот премиер му оддава почит на Имер Имери и Борис Трајковски (ФОТО), е објавен на информативниот портал ТетоваСот на 28 јуни 2020 година. За време на предизборната кампања ова вест со тенденциозен наслов е објавена во рубриката „Вести од земјата“.


Јул 8, 2020

Текст полн со партиски констатации и неистражени факти

Анализираме текст објавен на bregalnicki.mk под наслов „Проектот за хидросистемот “Злетовица” заборавен од власта на СДСМ, ќе заживее од првиот ден од доаѓањето на власт на ВМРО-ДПМНЕ“, наслов кој што сам по себе констатира.