Skip to main content

Јул 8, 2020

Манипулација со бројките на објавите на СДСМ на „Фејсбук“

Го рецензираме текстот објавен на Курир, на 4 јули, годинава со наслов „ФОТО: СДСМ троши 27.000 евра дневно за реклами на Фејсбук“ во кој се тврди дека партијата на власт троши огромни суми на пари за спонзорирани објави на оваа социјална мрежа. Според насловот на веста на Курир, СДСМ трошел дневно по 27 илјади евра додека според објавена пресметка во текстот за секој од политичарите поединечно објавува сума од 27.660 евра.


Јул 8, 2020

Пласирање лажни вести под превезот на „анонимни извори“

Рецензираме вест објавена на порталот Охрид24 на 04.07.2020 под наслов „Лазе Таневски сменет од шеф на изборниот штаб на СДСМ?“.


Јул 8, 2020

Лиферувана шпекулативнa инсинуација за „сериско палење возила низ Македонија”

Рецензираме текст со наслов „ После денешната аудио бомба дали станува јасно кој стои зад сериското палење возила низ Македонија?“, кој што е поврзан со објавувањето на аудио материјал, најверојатно снимен нелегално, во која се слуша разговор помеѓу две лица за кои се тврди дека се блиски до семејството Заеви.


Јул 8, 2020

Партијата која „БЕСА“-та („Зборот“) на Албанците им ја даде на „каурите“ го поддржува Заев за обединување со ВМРО против „премиер Албанец“

Пример кој не ги почитува новинарските стандарди е рецензираниот напис со наслов: Партијата која „БЕСА“ – та на Албанците им ја даде на „каурите“ го поддржува ставот на Заев за обединувањето со ВМРО против „премиерот Албанец, објавен на информативниот портал Актуале.мк на 1 јули.


Јул 8, 2020

Дали Заев и Мицкоски се обединети против идејата „премиер Албанец“?

На 30 јуни на многу информативни портали на албански јазик се сподели еден напис со наслов „Заев и Мицскоски обединети: Нема премиер Албанец” (ВИДЕО)”.


Јул 7, 2020

Дискредитација на кандидати за пратеници без воопшто да бидат исконтактирани

Рецензираме текст со наслов: „Кандидатката за пратеник Билјана Проеска од редовите на ВМРО од Крушево осудена!“, со кој голо се пренесува нешто што претходно било напишано на социјалните мрежи, без почитување на новинарските стандарди и проверка на фактите.


Јул 7, 2020

Еден краток видео клип претставен како ,,целиот здравствениот систем”

Рецензираме вест  објавена на штипската ТВ Стар под наслов „Клип за македонското здравство“. Веста поткрепена со аматерско видео е објавена на Фејсбук страната на ТВ Стар вчера (01 јули)  во 17 часот.


Јул 7, 2020

Партиски лидери се изедначуваат со историски личности?!

Рецензираме текст со наслов „Моќна фотографија на даскалите Христијан Мицкоски и Гоце Делчев “. Oбјавената фотографија на лидерот на опозицијата, веднаш до споменикот на Гоце Делчев e направена за време на  митингот на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица.