Skip to main content

Лажни вести

Се атакува со сечени делови од аудио записи

Порталот Свест.мк објави аудио материјал во кој се слуша вжештена расправија и женски глас. Насловот е ,,Велес го тресе тежок скандал“.
 |  vistinomer.mk  | 

Пишува Убавка Јаневска

Порталот Свест.мк на 25 јуни објави аудио материјал од 20 секунди во кој се слуша дека постои вжештена расправија и се слуша женски глас. Насловот на текстот е ,,Велес го тресе тежок скандал! Директорот на Центарот за јавно здравје малтретира вработен! (аудио).

Според објавата на порталот што ја рецензираме, гласот е на директорката на Центарот за јавно здравје Велес, доктор Анастасија Иванова. Не се објавени изјави од инволвираните, и покрај тоа што од објавата може да се заклучи дека на авторот на текстот му се познати (ги именува). Секогаш кога има конфликт меѓу две страни, има и две страни од приказната.

Според демантот на директорката Иванова, снимката не е направена во времето кога таа е назначена за директорка, туку пред 6 месеци, кога била началничка на одделот за лабораториска дејност. Таа исто додава, дека снимката е подолга од објавената и дека има судска постапка за настанот.

Погрешно сте ја разбрале содржината на аудио записот, бидејќи кога тој веќе постои и ви е испратен од вработената во Центарот за јавно здравје Велес, сте требале да го објавите во целост и добро да го преслушате. Барам од Вас да објавите и дека вработената ја предизвикува расправијата со мене, таа ми се заканува и ме напаѓа вербално, недолично и неколегијално. Расправијата се случува откако јас во својство на препоставена но, не како в.д директор туку само како Началник на Оддел за лабораториска дејност и укажувам на лаборантката за грешки и пропусти во нејзината работа што директно се одразуваат врз работата на јавната здравствена установа и јавното здравје на граѓаните. Предизвикувањето на расправијата, навредите и омаловажувањето од нејзина страна кон мене се случија во присуство на четворица колеги, значи сведоци, но тоа не е интерес на овој демант туку спаѓа во делот на доказна постапка за на суд, им пишува доктор Иванова на оние што ја објавија веста.

Самото објавување на вакви снимки е „лизгав терен“ од аспект на тоа што секогаш можат да бидат подметнати во поинаков контекст од оној што навистина се случил, содржината на снимката може да е предмет на приватна судска постапка и едноставно секогаш постои можноста тие да се нецелосни, од што ќе произлезе и нивна неточна интерпретација.

Вестите во рубриката Лажни вести избори 2020“ во целост се преземени од сајтот vistinomer.mk, за потребите на пректот Против дезинформации за поголема излезност на изборите“.

Авторските права се отстапени за потребите на пректот „Против дезинформации за поголема излезност на изборите“.