Skip to main content

Фев 22, 2024
Државен завод за статистика

Просечната месечна нето-плата во декември 2023 година изнесува 39.998 денари

Според податоците на ДЗС, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2023 година, во споредба со декември 2022 година, изнесува 116,4.

Фев 22, 2024
ИЗБОРИ 2024

Девет кандидати за Претседател на државата од кои три се жени

На ден пред почетокот на рокот за собирање потписи за претседателски кандидати и за пратеници, најголемите политички партии ги соопштија своите претседателски кандидати.

Фев 21, 2024
Комисија за заразни болести

Oд понеделник се очекува да стигнат во Македонија ДиТеПер вакцини и за возрасни

Се уште има пораст на слуачи на голема кашлица поради што состојбата не е стабилна но е под контрола, заклучи Комисијата за заразни болести. До денес се регистрирани 56 случаи на голема кашлица, од кои 46 во Скопје. Oд понеделник се очекува да стигнат Во Македонија ДиТеПер вакцини и за возрасни, така што ќе може да се имунизираат трудници и лица во семејства каде што има мали деца.

Фев 20, 2024
Сојуз на синдикати на Македонија

57.476 денари изнесува минималната потрошувачка кошничка во февруари

57.476 денари му се  потребни на четиричлено семејство за да ги задоволи основните потреби во февруари, покажуваат пресметките на Сојузот на синдикати. Минималните трошоци на едно семејство во февруари се зголемени за 313 денари во однос на јануари, покажуваат податоците на синдикалната потрошувачка кошничка. 

Фев 20, 2024

Поскапеа катастарските услуги

Агенцијата за Катастар го објави новиот Тарифник, со кој поскапеа и геодетите. Согласност за поскaпувањата дала Владата на 30 јануари, а Тарифникот стапи на сила на 15-ти февруари. 

Фев 19, 2024
царина

Спречен шверц на таблети трамадол

Случајот инаку е откриен на излез од државата, а автобусот сообраќал на редовна линија Македонија-Данска. Против патникот, инаку македонски државјанин е поднесена соодветна пријава.

Фев 16, 2024
Македонско еколошко друштво (МЕД)

Балканскиот рис заштитен со Бонската конвенција, Македонија и Албанија заедно ќе се грижат за негов опстанок

Преостанати се помалку од 50 возрасни единки од балканскиот рис. Распространувањето му е расцепкано низ Македонија, Албанија и Косово.

Фев 15, 2024
ИЗБОРИ 2024

За избор на пратеници ќе се гласа на 8-ми мај во среда, а политичката кампања ќе започне на 18-ти април

Согласно Решението за распишување на Избори за пратеници во Собранието на Република Северна Македонија, донесено од Претседателот на Собранието, Државната изборна комисија го донесе Роковникот за извршување на изборните дејствија за спроведување на изборите . Граѓаните за избор на пратеници ќе гласаат на 8ми мај во среда, а политичката кампања ќе започнува на 18-ти април.