Министерство за економија

Бектеши најави нови намалувања на цените во април

Мерките ќе ги дефинираме со министерот за финансии и премиерот. Оваа криза нема да биде на грбот на граѓаните. Ние ќе се откажеме од давачки, компаниите од профити, истакна Бектеши.
 |  инфодеск  | 
Крешник Бектеши

Министерот за економија, Крешник Бектеши, по пазарењето со премиерот Димитар Ковачевски, констатира дека мерките со кои се намалуваат цените се почитуваат. Бектеши најави дека во април ќе следуваат нови мерки.

Мерките ќе ги дефинираме со министерот за финансии и премиерот. Оваа криза нема да биде на грбот на граѓаните. Ние ќе се откажеме од давачки, компаниите од профити – истакна Бектеши.

Министерот не ја исклучува можноста и за дополнителни намалувања на цените, а тоа ќе се утврди по нова анализа.

Цените на основните прехранбени производи се намалуваат. Министерството за економија прави анализи на дневна основа и нема да дозволиме никакво профитирање, а уште помалку кризата да биде врз грбот на граѓаните. Министерството за економија ќе подготви информација за секој производ и согласно тоа ќе се креираат нови мерки кои ќе следуваат најверојатно во април. Мерките ќе бидат насочени кон стопанството и граѓаните. Внимателно ги следиме сите случувања со движењето на цените на сите основни прехранбени производи. Ги повикувам коморите и компаниите да покажат општествена одговорност и самите да ги намалат цените на производите, со оглед на намалување на цените на суровините на светските берзи. Ако тие покажат дека се совесни и ги намалат сами цените, ние ќе излеземе со нови мерки за поддршка – потенцираше Бектеши.

Министерот за економија ја најави можноста за нови мерки, додавајќи дека во моментов се прават анализи.

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top