Skip to main content

Државен завод за статистика

Бројот на туристите лани е зголемен за 20.6 % во споредба со предходната година

Во периодот јануари – декември 2023 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на домашните туристите е зголемен за 0.6 %, а кај странските има зголемување за 36.6 %.
 |  инфодеск  | 
Туристи

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во декември 2023 година изнесува 55 875, од кои 38.6 % се домашни туристи, а 61.4 % се странски туристи.

Бројот на ноќевањата во декември 2023 година изнесува 111 668, од кои 41.6 % се од домашните туристи, а 58.4 % од странските туристи.

Во периодот јануари – декември 2023 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 20.6 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 0.6 %, а кај странските има зголемување за 36.6 %.

Во периодот јануари – декември 2023 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 10.1 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 1.4 %, а кај странските има зголемување за 22.9 %.