1 декември

Денес е Светски ден за борба против ХИВ/СИДА

Оценката на Светската здравствена организација е дека во последните неколку години нема напредок кон постигнување на целите за ХИВ.
 |  инфодеск  | 
Светски ден за борба против сидата

Според Светската здравствена организација (СЗО), ХИВ вирусот и натаму останува глобален проблем за јавното здравје, кој погодува над два милиони луѓе во европскиот регион.

Оценката на СЗО е дека во последните неколку години нема напредок кон постигнување на целите за ХИВ. Ресурсите се намалени, а како резултат на тоа, голем број животи се загрозени.

До 2022 година од ХИВ/СИДА во земјава починале 123 лица, а 451 лице живее со ХИВ/СИДА.
Во текот на октомври, согласно податоците објавени од Институтот за јавно здравје, регистрирани се пет нови случаи. Сите се пријавени со ХИВ. Регистриран е и еден смртен случај од ХИВ/СИДА.

За ХИВ/СИДА не постои лек, но постојат лекови што ја успоруваат болеста. Со цел да се заштитите од ХИВ/СИДА потребно е да се практикуваат сигурни сексуални односи со користење на кондом. За да дознаете дали сте позитивни на ХИВ потребно е да се направи тест. Тестот за ХИВ се препорачува да се направи најмалку три месеци, а во некои ситуации и до шест месеци од ризичното однесување.

Од СЗО ги повикуваат глобалните лидери и граѓаните да ги препознаат и да ги решат нееднаквостите што го кочат напредокот во ставањето крај на СИДА-та и да се израмни пристапот до основните услуги за ХИВ, особено за клучните популации – мажи кои имаат секс со мажи, трансродови лица, луѓе кои користат дроги, сексуални работници, затвореници и мигранти – и нивните партнери.

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top