Skip to main content

Грција ќе ги тужи маркетите кои продаваат македонско вино

Македонското вино во Европа може да се продава како македонско само ако доаѓа од соседна Грција.

 |  Маја Савиќ  | 
vino
вино

vinoМакедонското вино во Европа може да се продава како македонско само ако доаѓа од соседна Грција.

Лути на германските дистрибутери и ланците на супермаркети кои сеуште на полиците имаат од виното произведено кај нас, сопствениците на винарници од северна Грција вчера подготвија тужба.

Јанис Војацис за грчкиот сајт АНА-МПА, вели дека маркетите кои ги почитуваат европските права ги отстраниле спорните за нив вина, останатите ќе се соочеле со тужба. Војацис додава дека офанзивата е зголемена. Алармирани биле сите амбасади во Европа, со цел да се спречи, како што изјавува, крадење на бренд.

{loadposition content9}