Skip to main content

Корејци ќе градат ветерници во Штип

Корејската компанија “Самсунг хеви индустри“ ќе вложи 140 милиони евра во изградба на фарма на ветерници во околината на Штип.

 |  Маја Савиќ  | 
ветерници
veternici

Корејската компанија “Самсунг хеви индустри“ ќе вложи 140 милиони евра во изградба на фарма на ветерници во околината на Штип.

Инвестицијата доаѓа по формирањето конзорциум меѓу најголемиот производител на електрична енергија во Јужна Кореја КОСЕП, компанијата “Самсунг хеви инсустрис“  и шпанската компанија “Инвал Македонија“. Се предвидува со изградбата на ветерниците да се почне во август следната година, а првите турбини кои ќе произведуваат електрична енергија да бидат инсталирани во 2012 година.

Ветерници ќе има на 40 локации со турбини со моќност од 2,5 мегавати.


{loadposition content9}