Skip to main content

Мар 15, 2024

Пристигнаа вакцини за возрасни против голема кашлица

Вакцината против пертусис не е задолжителна за возрасни.

Мар 15, 2024
Државна изборна комисија

Скоро 18 000 лица направиле увид во избирачкиот список

Од ДИК апелираат граѓаните да се проверат во избирачкиот список односно доколку е потребно да побараат промена, запишување или бришење на своите податоци од Избирачкиот список за претстојните претседателски и парламентарни избори да го сторат тоа до 18 март.

Мар 13, 2024
Министерство за здравство

Обезбеден бесплатен скрининг за 2.000 пациенти во ризик од хронично бубрежно заболување

Со скринингот ќе бидат опфатени 19 градови меѓу кои и Охрид и Струга.

Мар 12, 2024
Државен завод за статистика

Во јануари Македонија ја посетиле над 47 илјади туристи, најбројни од Турција и Србија

Во наведениот период, Македонија ја посетиле над 5.500 Турци, над 3.000 Срби и Грци и повеќе од 2.500 гости од Албанија.

Мар 11, 2024

Започна Рамазанскиот пост

Според исламската религија, Рамазан е месец кога првите стихови од Куранот му биле откриени на пророкот Мухамед пред повеќе од 1.400 години.

Мар 8, 2024
Платформа за родова еднаквост и КСЗД

Родовата дискриминација е сеприсутна реалност на жените во Македонија

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, оваа година, преку Маршот за женски права, организиран од Платформата за родова еднаквост, се приклучува кон одбележување на Meѓународниот ден на жената.

Мар 8, 2024
Православен календар

Наоѓање на главата на Свети Јован Крстител

Од главата на Светиот Предвесник се извршија многубројни чуда.

Мар 7, 2024
Народна банка

Народната банка овозможи бесплатно, дигитално добивање извештај од Кредитниот регистар

За да ја користат оваа услуга, граѓаните ќе треба да се регистрираат на Националниот портал за услуги.