Skip to main content

Окт 17, 2023
Економија

Битиќи: Корекција на платите на функционерите во корист на антикризни мерки

Вицепремиерот посочи дека со пренамената на буџетот ќе има нов пакет на антикризни мерки од околу 70 милиони евра кои ќе бидат наменети за најранливите категории на граѓани.

Окт 16, 2023
Регулаторна комисија за енергетика

Поевтинуваат бензините

Од полноќ дизелот и Екстра лесното масло за домаќинство поскапуваат, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика.

Окт 13, 2023
Измама со лажни пораки

МВР: Oбиди за измама со прибавување на лични податоци од граѓаните

Министерството за внатрешни работи апелира до граѓаните за посебна внимателност, нивните лични податоци да не ги споделуваат и разменуваат со непознати лица, како и со лица на кои не може да им се утврди вистинскиот идентитет, со цел спречување на нивна понатамошна злоупотреба.

Ментално здравје
Окт 13, 2023
Министерство за труд и социјална политика

Кампања на МТСП: Младите да зборуваат отворено за менталното здравје

Целта е да ги поттикнат младите (15-29 години) отворено да зборуваат за предизвиците на менталното здравје и да го дестигматизираат менталното здравје воопшто преку пристап заснован на игра.

Окт 12, 2023
Министерство за здравство

За два дена над 10.000 граѓани се пријавиле за бесплатна вакцинација против сезонски грип

Oд министерството за здравство велат дека вакцинацијата против сезонски грип е најефикасна мерка за превенција на грип, која спречува појава на потешки форми, компликации и смртен исход кај ризични групи.

Окт 12, 2023
Регулаторна комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад

Поевтинува дизелот

Со одлуката се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,97 отсто.

Окт 11, 2023

Поскапуваат цигарите

Со одлуката на владата акцизата на цигари, цигарилоси и пури ќе изнесува 9% од малопродажната цена по кутија.

Окт 11, 2023
Агенција за промоција и поддршка на туризмот

Новинари и блогери од Јужна Кореја, Шпанија, Италија и Црна Гора ќе ги промовираат нашите туристички потенцијали

Реализација на информативните патувања кои се дел од програмските активности на Агенцијата за туризам се одлична алатка за промоција на најубавото и најавтентичното од земјава, со цел поголема видливост на Северна Македонија како туристичка дестинација.