Skip to main content

Сеп 15, 2023
ЈЗУ Клиника за кардиохирургија

Д-р Шокаровски: Воведена нова метода на државна кардиохирургија, за прв пат во регионот

Од Министерството за здравство упатија честитки за тимот од Клиниката за кардиохирургија за успешното воведување на оваа нова метода која претставува сериозен чекор за доближување на нашето здравство до најсовремените светски практики.

Сеп 14, 2023
Православен календар

Преподобен Св. Симеон Столпник

Во Дебарца (Охридско) на Свети Симеон се пеело семето за есенската сеидба.

Сеп 12, 2023

Преку нова електронска платформа нашите научници ќе се поврзуваат со колеги од Европа

Научниците во земјава ќе може да ги споделуваат научните трудови, анализи и збирки податоци со своите колеги во Европа, а ќе имаат пристап и до нивните платформи преку посебната лабораторија „Европски облак за отворена наука“ (Open Science Cloud) која е инсталирана на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ).

Сеп 12, 2023

Битиќи: Нема да дозволиме нефер трговски практики на штета на потрошувачите

Според вицепремиерот постојат реални околности кои посочуваат на вештачко фиксирање на цените на високо ниво како резултат на координирано договарање помеѓу трговците на цените на одредени производи.

Сеп 12, 2023
Царинска управа

Царината заплени 329 раствори за дијагностика на онколошки заболувања при магнетна резонанца

Против едно лице е поднесена кривична пријава до надлежниот суд за кривично дело криумчарење по член 278 од Кривичниот законик” стои во објавата на Царинската управа.

Сеп 11, 2023
Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги

Поскапуваат горивата од полноќ

Според одлуката на РКЕ, бензините од полноќ ќе поскапат за еден, а дизелот за два и пол денари за литар. За два и пол денари ќе поскапи и екстра лесното масло за домаќинство

Сеп 11, 2023
Православен календар

Отсекување на главата на Св. Јован Крстител

На празникот Отсекување на главата на св. Јован Крстител Црквата пропишува строг пост.

Сеп 8, 2023
Ден на независноста

Македонија слави 32 години независност

На денешен ден во 1991 година Македонците, под мотото Свој на своето, масовно излегоа на референдум и гласаа за независна и суверена држава.