Skip to main content

Државен завод за статистика

Продолжува трендот на поскапување на угостителските услуги

Кумулативно, во периодот јануари − мај 2023, во споредба со истиот период од минатата година, цените на угостителските услуги се покачени за 13. 5 %, соопшти Државниот завод за статистика.
 |  инфодеск  | 
Угостителство

Цените на угостителските услуги во мај годинава, во споредба со април, се зголемени за 1. 2 %. Во однос на мај лани, пак, растот на цените е 13,4 %.

Кумулативно, во периодот јануари − мај 2023, во споредба со истиот период од минатата година, цените на угостителските услуги се покачени за 13. 5 %, соопшти Државниот завод за статистика.

Споредено по групи на услуги, во мај во однос на април зголемување е забележано во групите Храна за 0. 7 %, Алкохолни пијалаци за 0. 1 %, Безалкохолни пијалаци за 0. 9 % и Ноќевања за 3. 7 %.