Француски гастрономски вештини претставени пред учениците од ОУТУ Ванчо Питошески и студентите на ФТУ
Во периодот од 23-ти и 24-ти јануари на посета во Охрид беа преставници од колеџот Жеси де Форест од Авен сур Хелп – Република Франција.
Професорката Кристел Леруа и шеф Фредерик Рус реализираа Еразмус+ и мобилност програмски активности со цел продлабочување на односите со Факултетот за туризам и угостителство и средното угостителско училиште „Ванчо Питошески“.
Делегацијата оствари средба со деканот на ФТУ проф. д-р Снежана Дичевска и раководителот на студиската насока Гастрономија доц. д-р Климент Наумов, како и со директорот и управата на училиштето „Ванчо Питошески“.
Се разговараше за идни проекти и реaлизација на нови мобилности во Франција на студенти и ученици од двете институции, како и професорски кадар.
На 24-ти јануари во кабинетот по готварство при ОУТУ „Ванчо Питошески“ се изврши демонстрација на подготовка на топло тесто (pâte à choux) и слаткарски крем (crème pâtissière), како и нивна терминална реализација и спојување во форма на еклери и профитероли од страна на шеф Фредерик Рус, а во асистенција и јазична практична интерпретација на нашиот професор Климент Наумов.