©2008 - Сите права се задржани. Powered by TVM.


Градските пазари стануваат поатрактивни за трговија на мало

Трговците можат да здивнат.Владата откако ги слушна проблемите со кои се соочуваат закупците на тезги, ја одложува примената на  измените на законот за трговско работење , до влегување на Р Македонија во Европска унија.

 |  Татјана Маленкова  | 
logo
лого
Трговците можат да здивнат.Владата откако ги слушна проблемите со кои се соочуваат закупците на тезги, ја одложува примената на  измените на законот за трговско работење , до влегување на Р Македонија во Европска унија.

Комисија формирана од стопанската комора на Македонија, групација на пазари, неодамна  се состана со вице премиерот Зоран Ставрески. Во состав на комисијата покрај претседателот на групацијата директорот на пазари Прилеп, беше и Сашо Алчев претсавник на ЈП Охридски коминалец.  „Пред вице премиерот ги изнесовме проблемите не само на јавните претпријатија, во делот на организирање на пазари туку и проблемите со кои се соочуваат закупците на тезги, вели Сашо Алчев.

pazar„Со овие измени очекуваме во нареднава година градаски пазари во цела Македонија, да бидат поатрактивни за тие што сакаат да вршат трговија на мало“.И со воведувањето на ХАСАП Системот се надевеме дека ќе бидеме попривлечни за закупците,вели Алчев.

ЈП Охридски комуналец минатата година во соработка со Управата за јавни приходи  и пазарната инспекција  спроведе низа мерки за едукација на закупците на тезги со измените на законот за трговско работење. Охридки комуналец беше единственото ЈП во македонија кое не беше казнето во неспроведување на законот во тој дел, вели за ТВ М Сашо Алчев.

 

 

{loadposition content9}

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top