©2008 - Сите права се задржани. Powered by TVM.


Откупени се околу 30 тони сливи

Ногачески го посети откупниот центар за сливи

Зоран Ногачески беше во посета на откупниот центар за сливи во Требеништа. Во текот на вчерашниот сен откупени се околу 30 тони сливи.
 |  инфодеск  | 
Откупен центар

Градоначалникот на Општина Дебрца Зоран Ногачески, беше во посета на откупниот центар на фирмата „Али Фреш Фруит ДОО Ресен“ во село Требеништа, каде во моментов се врши откуп на сливи од сортите “чачанска”.

Откупен центар

Сопствениците ме информираа дека моментално само тие вршат откуп во општината и дека само во текот на вчерашниот ден се откупени околу 30 тони. Откупната цена е 12 денари за килограм и дека се должи на моменталната состојба на пазарот и нејзиниот пласман. За земјоделците цената не е задоволителна, особено ако се има во предвид драстичниот скок на производствените трошоци. Како општина, со издавањето и отворањето на откупниот центар од страна на фирмата откупувач ги подобривме условите за организиран откуп, останува на државата и ресорното МЗШВ да се ангажираат на изнаоѓање странски пазари за произведеното овошје и дополнително субвенционирање по килограм предадено овошје – информираше Ногачески на официјалниот фејсбук профил.

Откупен центар
Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top