Skip to main content

Охриѓани традиционално за Василица ќе подготват топејнца

Охриѓани ја негуваат традицијата и за Василица подготвуваат топејнца.
 |  инфодеск  | 
топејнца

Охриѓани ја негуваат традицијата и за Василица подготвуваат топејнца. Топејнцата се подготвува од варено тесто во кое има вода, сол, шеќер и брашно. Вареното тесто се дели на топчиња кои намастени  едно врз друго се плескаат колку што е ширината на тепсијата. Тестото се шара  засекувајќи го со лажица по целата површина на тепсијатат , на растојание од 1 цм и се пече полека, а потоа се крши и се дроби како за попара. Се продолжува од кога ќе се искрши на парчиња да се пржи на тивок оган и треба  да се истопи како алва.

Охридските традиционалнис емејства го подготвуваат овој специјалитет. Подготовката на топејнцата се пренесува од колено на колено и потсетува на доѓањето на нов период од животот кога се надеваме дека новата година ќе биде подобра од претходната.