Сезоната која измина хотелиерите велат дека е подобра од лани
Сеуште немаме официјални податоци за бројот на туристите кои ова лето го посетија Охрид. Според некои неофицијални податоци оваа сезона била поуспешна од минатата. Хотелиерите велат дека кај нив бројот на гости ова лето бил за 30% повисок од минатото. Но нема податок колкав е финансискиот бенефит од тоа.
Безбедноста на храната во однос на млекото и сурово млеко, сеуште 100% не ги има постигнато Европските стандарди
Во Македонија се произведуваат млечни производи кои можат да обезбедат сигурен и добар пласман надвор од нашата земја. Но истите треба да се брендираат и да се произведуваат во многу поголеми количини кои би ги задоволиле светските пазари, сметаат експертите за земјодеслки науки и храна. За жал нашата земја сеуште е увозно зависна од млеко и млечни производи.
СТАРТУВА ЛЕТНИОТ РЕЖИМ НА СООБРАЌАЈ ВО ОХРИД
Стартуваше летниот режим на сообраќај на територијата на Општина Охрид, за што е поставена соодветна сообраќајна сигнализација на улиците каде што е воведено еднонасочно движење на возилата.
Сушеното јаболко, најдобар и најздрав десерт
Стариот бабин рецепт за сушење овошје станува се поактуелен. Земјоделската фирмата Агриком започна со производство на сушено јаболко кое е органски произведено.Ваквата храна гледано од нутриционистички аспект е многу поздрава и ги задржува сите витамини и сокови. Европа се повеќе ја користи а скромно започнува да се пласира и кај нас.
Одбележан 11 октомври, денот на народното востание
Општина Охрид денес во големата општинска сала одржа свечена седница по повод одбележувањето на 11 октомври, денот на народното востание. Присутните гости ги поздрави заменик градоначалникот Ангел Јанев, предавање одржа Бобан Блажески, професор по историја. Годинава немаше обраќање на претставниците од Сојузот на борци и продолжувачи на делото од општините Охрид и Дебрца.
Сладок сувенир за гостите кои ќе го посетат Охрид
Сладок сувенир за гостите кои ќе го посетат Охрид. Слаткото од охридски цреши туристите ќе можат да си го купат и да си го понесат со себе. Ова е идеја на некои професори од Факултетот за земјоделски науки и храна кои сметаат дека што поскоро треба да се брендира охридската цреша.
Тече уписниот рок за постдипломски студии на УИНТ „Св.Апостол Павле“
Универзитетот за информатички науки и технологии „Свети Апостол Павле“ Охрид ги информира сите заинтересирани кандидати дека Конкурсот за запишување на постдипломски студии во првиот уписен рок во академската 2015/16 година е отворен до 16 октомври.
АХВ не пронашла присуство на отпадно масло за јадење во храната за животни, но биле контролирани само оператори со храна
Што се однесува до можноста од постоење на црн пазар на отпадно масло на кој живинарски фарми го купуваат а потоа го мешаат во храната за живина од агенцијата со одговор дека нивните инспекциски служби ги контролираат единствено поголемите комерцијални фарми за животни. Кај нив не била забележана таква појава.