По седми пат Француска вечер на „Охридско лето“
Француска вечер на „Охридско лето“. Оваа вечер по традиција се реализира во соработка со Француската амбасада и Францускиот културен центар од Скопје, и Сосиете Женерал Груп – Охридска Банка. Пред охридската публика ќе настапат пијанистите од Франција – Уго Леклер и Елен Котино-Коен.
Полициски службеници и граѓани, синоќа патролираа низ Охрид
Охрид е безбеден град за младите. Ова е консатација по синоќешната патрола низ кафулињата во градов, а во која беа вклучени полицијата, локалната самоуправа, граѓаните и претставници на институциите. Ваквите активности се дел од проектот „Соседска патрола“ кој го спроведува Министерството за внатрешни работи.
Јавна расправа
Јавна расправа.
Учениците од генерацијата 1948/49 со почит возвраќаат на училиштето Григор Прличев
Учениците од генерацијата 1948/49 со почит возвраќаат на училиштето Григор Прличев.
Охридските социјалдемократи на работна средба со нивните австриски колеги
Претставниците од двете партии одржаа средба во општинските простории на СДСМ.
Свежо цвеќе за патронот и заштитник на градот Свети Климент Охридски
Православните христијани денес го празнуваат споменот на Св. Климент Охридски, и големиот исцелител Свети Пантелејмон. Верниците синоќа во Св. Климентовиот храм на Плаошник , му оддадоа почит на заштитникот на Охрид. Денеска продолжуваат чествувањата по повод патронот на градот, Свети Климент летен.
Со едрилици до зелено езеро
Охрид бил и треба повторно да стане град на едрилици. Првите импровизирани едрилици запловиле по Охридското Езеро во далечната 1937 година а денес во 21 век нема соодветни услови за овие пловила. Едриличарите бараат сидришта и услови за развој на спортот како и реновирање на сите пристаништа и докови. Нивниот концепт го нарекуваат „Со едрилици до зелено езеро“.
Професионални обуки за баристи и бармени за невработените
Туристичкиот кластер ЕДЕН на младите невработени лица им нуди можност за професионална обука за баристи и бармени. Нивниот јавен повик е дел од проектот за унапредување и подигнување на квалитетот на услугите во угостителството, а финансиски поддржан од германската организација Гиз Ред како и УНИДО фондацијата на УНЕСКО.