Skip to main content
Јул 31, 2013

Расказот „Трансакција“ победник на конкурсот за наградата „Живко Чинго“

Во конкуренција за оваа престижна награда биле вкупно 48 кратки раскази од кои два не ги исполнувале критериумите.


Јул 31, 2013

Туристите ќе го запознаваат Охрид преку андроид апликација

Апликацијата MK Guide е целосно бесплатна за корисниците и е достапна на веб страната Google Play.


Јул 30, 2013

Прва изложба по 17 години на Јордан Манасијески во родниот Охрид

Изложбата насловена како „Приказна за светите простори“ е контраст од две различни фази во творештвото на Манасијески. Се работи за избрани дела од неговиот опус кои се изложувани во најголемите изложбени салони низ светот.


Јул 30, 2013

Села: На Струга и се земаат, а на Охрид му се даваат средства

Централната власт на Охрид му дава а на Струга и зема, ваков е впечатокот на струшкиот градоначалник Зијадин Села. Со тоа не се согласува првиот човек на Охрид. Бакрачески смета дека двата крајезерски града се третирани подеднакво од државните институции. Охрид нема добиено дирекна финансиска помош од државна каса а со долгот ќе се справува преку кредитно задолжување.


Мар 16, 2021

Охриѓани се жалат на нерегуларности во трговијата со прехрана

Реакции има за трговци кои продаваат производи со изминат рок и со помала грамажа на пакуваните производи. Поплаки пристигаат и за различни цени на производите означени на рафтовите и оние на каса. Има реакции за фармацевтските производи, а засега нема пријави за нерегуларности за банкарски  и потрошувачки кредити.


Јул 30, 2013

Иницијатива за возобновување на Св. Климентовиот Универзитет

Членот од советот на градски татковци Стефан Буџакоски пред локалниот економски совет ја образложи својата иницијатива за возобновување на Св. Климентовиот универзитет.


Јул 29, 2013

Промовирана Стихозбирката „Помнам“ од Ристо Јачев

Промовирана стихозбирката „Помнам“. 


Јул 29, 2013

Градските татковци ќе го подобруваат имиџот на Охрид

Пет точки на дневниот ред на состанокот за градски татковци за подобрување на имиџот на Охрид.