Skip to main content
Апр 2, 2021

Има позитивни промени во грижата и односот кон лицата со аутизам, но се придвижуваат со бавно темпо.  Грижата за развој  е насочена кон најмладите, а се забораваат адолесцентите и возрасните лица со аутизам. Денес се одбележува Светскиот ден за свесност за аутизмот. 


Јан 3, 2014

14 годишната Маја Блажеска, од Лешани измрзнала во планинскиот предел над Велмеј. Ова денеска го обелодени СВР Охрид. Обдукцискиот наод покажал дека врз телото немало траги на насилство и најверојатно причина за нејзината смрт е хипотермија како резултат на долготрајна изложеност на екстремно ниски температури.


Јан 3, 2014

Младите луѓе можат да се образуваат и емигрираат во Австралија. Досега компанијата „Аустралија стади кеар“, на 16 000 студенти им овозможила образование во оваа прекуокеанска земја, а дури 60 до 70%, од нив станале нејзини државјани.


Јан 2, 2014

Малку обврски од финансиски аспект му останаа на ЈП „Охридски Комуналец“ кон доверителите и банките за 2014 година, обелоденува првиот човек на ЈП Елена Скрческа. Максималната ангажираност на вработените во 2013 година допринела ова ЈП редовно да извршува исплата на плати.


Јан 2, 2014

Локалната да направи напор повторно да се отворат училишните мензи каде ќе се подготвува квалитетна храна за учениците, побара советникот Јоне Станкоски. Секретарот на општината тврди дека нема  оправданост за ваквата заложба бидејќи интересот кај учениците и родителите е минимален.


Јан 1, 2014

Радосната вест да биде уште поубава, Охрид на 1ви Јануари стана поброен за уште две нови бебенца, како и едно родено на истекот од 2013та. Градоначалникот Бакрачески денес ги посети среќните мајки и им ја честита Новата година. Тој рече дека ако по утрото денот се познава, 2014та година ќе биде бериќетна за Охрид.


Јан 1, 2014

Во Охрид новогодишната ноќ минала мирно.


Апр 2, 2021

Владата на Република Северна Македонија на последната 61-ва седница го задолжи Министерството за здравство, врз основа на одлуката за кризна состојба на дел од територијата на Северна Македонија, да ги ангажира сите свои стручни и други неопходни капацитети за спроведување на масовна вакцинација во Спортскиот центар „Борис Трајковски.