Skip to main content
Мар 22, 2021

Денес се слави христијанскиот празник Свети 40 Маченици – Младенци

Светата Православна црква денеска го празнува споменот на 40-те војници од Севастија кои го дадоа својот живот за верата на Исус.


Сеп 11, 2013

Охридските ракометари ја започнуваат Суперлигашката авантура

По неколкуте одлични сезона во послабата Прва лига, Охрид 2011 во последен миг го фати возот за елитата.


Сеп 11, 2013

Продолжениот престој и оваа година ќе функционира

Се изнаоѓаат најразлични начини за згрижување на децата од предучилишна и училишна возраст. Продолжениот престој и оваа година ќе функционира, а се прават напори за воведување попладневна смена за градински престој. Се отвараат градинки и во Велгошти и Лескоец.


Сеп 11, 2013

Охрид доби специјализирана продавница за здрава храна

Ланецот БАКО од денеска и во нашиот град.


Сеп 11, 2013

Пензионерите нема да oстанат без дрва

Охридските пензионери ќе добијат огревно дрво до крај на септември. Тие нема да се заложници на недоразбирањата кои и годинава се провлекуваат помеѓу Здружението на пензионери на Охрид и Дебрца и Јавното Претпријатие Македонски Шуми


Сеп 10, 2013

Охридските фирми „заборавиле“ да си ги подигнат електронските здравствени картички

Од Фондот за здравствено осигурување предупредуваат дека доколку тоа не го направат до 1 Ноември, ќе ги остават своите вработени без сини картони.


Мар 22, 2021

Лекарска комора: Ковид – 19 сериозна закана за дијабетичарите, неопходна почеста контрола на гликемијата

Ковид – 19 сериозно ги засега дијабетичарите бидејќи тие иако не се разболуваат почесто во споредба со општата популација сепак, во случај на инфекција, развиваат потешки форми на болеста кои може да завршат и со смртен исход. Кај пациенти со дијабетес кои се инфицирани со Sars-CoV-2 неопходно е почесто да се контролира нивото на шеќер во крвта, гликемиската терапија да се прилагодува на дневна база и пристапот во лекувањето да биде во зависност од тежината на болеста.


Сеп 10, 2013

Јане Петков – Човекот Амфибија, успеа во својот подвиг

Јане Петков, човекот Амфибија успеа во својата намера.