Skip to main content
Ное 29, 2012

Изгоре куќа во стариот дел на Охрид

Пожар во стариот дел на Охрид, проголта куќа на улица Климентска и зафати дел од друга.


Ное 28, 2012

Се намали цената за гробните парцели на полето 5

Советниците дадоа зелено светло за намалување на цената за гробното поле 5, кое се протега помеѓу ресторанот и градската капела. Гробните места за кои досега се плаќаше 83900 денари, од сега ќе се плаќа 73 000 и 46 000 денари. Директорот на ЈП Коле Петкуќески како причина за оваа одлука на ЈП ја 

sovet Ohrid

наведува тоа што повеќе нема слободни гроби места, но и лошата економска 

состојба.

Спротивно на ова советникот од ВМРО ДПМНЕ Џемал Рахман вели дека објаснувањето за оваа одлука недржи, затоа што како што кажа Гробарината не се намалува, а се поголема е ставката од одржување, отколку продавање на гробно место.

Петкуќески пак образложи дека таксата за гробарина во 2011 била 1200 денари, а во 2012 год. – 700 денари. Тој е категоричен дека кризата си го прави своето, а ова го поткрепи со тоа што во просек од 36 погреби месечно, во ЈП се продаваат 5 парцели.

 


Ное 28, 2012

Бурна 55 седница на советот на општина Охрид

Жестоки расправии ја одбележаа 55 седница на советот на Охрид.


Ное 28, 2012

Јавните претпријатија на колена

Јавните претпријатија во тешка положба поради слабата наплата  на комуналните давачки. Ваков е ставот на првиот човек на градот Александар Петрески. Додека пак советничката од ВМРО – ДПМНЕ Јованка Дамоска Секулоска, вели дека ЈП биле и остануваат негативна точка во работењето на Локалната самоуправа.


Ное 28, 2012

Поделени мислењата за индиската инвестиција во Љубаништа

Дубаи во Охрид. Реалност или фантазија. Многу различни ставови околу изградбата на амбициозниот проект Сахарајан Македонија.


Ное 28, 2012

ДПМНЕ Охрид реагира на огласот за нови вработувања во општината

Тие обвинуваат дека станува збор за партиски вработувања во локалната самоуправа.


Ное 27, 2012

Преку енергетска ефикасност, до заштеди во општинските буџети

Министерството за локална самоуправа ќе ги упатува општините до најповолните начини за финансирање на проектите за енергетска ефикасност.


Ное 27, 2012

Каде се парите за јавна чистота?

Каде одат парите собрани од наплатата на давачката за  јавна чистота, прашуваат советниците од ВМРО ДПМНЕ. Нив ги нема во буџетот на Општина Охрид. Директорот на ЈП „Комуналец“ со свое објаснување.