Skip to main content
Апр 17, 2024

Културното наследство е наш идентитет, препознатливост во светски рамки и капитал за економски развој

Македонија и Охрид се светски бренд во културното наследство, со неограничени потенцијали и како такви треба себе си да се презентираме бидејќи можеме да се носиме со најголемите светски центри. По повод меѓународниот ден на културното наследство, споменици и локалитети во Охрид се одржува националната конференција на тема: Културно наследство и туризам – меѓународни стандарди и локален развој.

Апр 17, 2024
Претседателски избори 2024

Кандидатот за претседател од ГРОМ, Стевчо Јакимовски денеска во Охрид, Струга и Битола

Jакимовски ќе ја презентира својата програма на средби со граѓаните. 

Апр 16, 2024
Претседателски избори 2024

Османи ветува Европска интергација на земјава во рок од пет години

Граѓаните имаат два понудени алтернативни концепти интеграција наспори изолација, соживот наспроти етничка недовреба и тензии, прогрес наспроти враќање назад, рече кандидатот за претседател на Коалицијата „Европскиот фронт“ Бујар Османи во своето обраќање пред охриѓани. Османи вети Европска интергација на земјава и тоа во рок од пет години.

Апр 16, 2024

ОИК Дебрца известува за промена на локации на гласачки места

Општинската изборна комисија Дебрца информира за промена на локациите на седум избирачки места.

Апр 16, 2024
Совет на Општина Охрид

Советoт ја усвои информацијата за Физибилити студијата за развој на касарна Охрид

На денешната 40та седница на Советот на Општина Охрид беше презентирана Физибилити студијата за развој на касарна Охрид во технолошко-рекреативна зона. Советниците ја усвоија информацијата за студијата за касарана како и сите точки од дневниот ред, без поголема дискусија.

Апр 16, 2024
Центар за јавно здравје Охрид

Превентивна дезинфекција на апартмани и соби за издавање во пресрет на Велигденските празници и туристичката сезона

Центар за јавно здравје Охрид подготви посебни, поволни пакети на услугите за дезинфекција, за станоиздавачите, а нашите мобилни екипи ќе бидат подготвени секој работен ден и сабота со потребната опрема и средства да одговорат на барањата и потребите на угостителите.

Апр 16, 2024
Општина Охрид

Охрид ќе добие рекреативно авантуристички парк, најголем од тој тип во Југоисточна Европа

Охрид ќе добие рекреативно авантуристички парк кој ќе биде најголем од тој тип во Југоисточна Европа, вели градоначалникот Кирил Пецаков.

Апр 16, 2024
Црвен крст Охрид

Успешна реализација на 50-от Општински натпревар по прва помош

13 екипи со преку 150 млади на 7 пунктови низ градот ги презентираа стекнатите знаења, вештини и техники за укажување прва помош .