Skip to main content
Дек 5, 2023
Oпштина Охрид

Промовирана монографијата „Охрид и охридско 1918 -1929“ на проф. м-р Михаил Патчев

Авторот истакна дека монографијата е поттикната од фактот што градот Охрид заедно со неговата околина во наведениот период не е целосно проучен и бара дополнителни расветлувања на одделни аспекти.

Дек 5, 2023
Општина Охрид

Познати наградените творби на конкурсот по повод 8 Декември – Свети Климент Охридски

Се повикуваат добитниците на наградите да дојдат во Одделението за култура најдоцна до 6.12.2023 година и со себе да го понесат примерокот од творбата со која конкурирале за да го докажат своето авторство.

Дек 5, 2023
секој камен има своја приказна

Хотел Палас нем сведок на туристичкиот и урбаниот развој на Охрид во минатиот век

Потребна е заштита и на спомениците и објектите од поновата историја. Хптелот Палас и одмаралиштето на ПТТ со децении се  распаѓаат пред очите на сите. Историчарите апелираат на поголема и грижа и заштита.

Дек 5, 2023
Пронајди го волонтерот во себе !

Во Охрид одбележан Светскиот ден на волонтерството

Со дефиле низ охридските улици денеска беше одбележан 5-ти декември, Светскиот ден на волонтерството. Волонтерите се најблагородното и најчистото нешто во заедницата коишто без никаков надоместок за себе, своето време, труд и знаење ги посветуваат на оние на кои им е потребна помош, вели Сашо Точков, претседателот на охридскиот  црвен крст кој брои над 1000 волонтери.  Секој може да биде волонтер, само треба да го пронајде во себе тој хуман повик, велат од црвен крст.

Дек 5, 2023
нова сезонска авионска линија

Наредното лето сезонски летови од Варшава до Охрид со полскиот авиопревозник „ЛОТ“

Според најавите од „ЛОТ“, планирано е новата линија од аеродромот „Радом“ до аеродромот „Свети Апостол Павле“ да стартува на 24 јуни и да оперира еднаш седмично секој понеделник до 23 септември.

Дек 5, 2023
Патрон на градот

Охрид достоинствено ќе го одбележи Свети Климент Охридски

Во завршна фаза се подготовките за достојно чествување на патронот на градот Охрид. На 08 декември општината, охридската гимназија но и граѓаните на Охрид ќе го одбележат денот на заштитникот на градот Свети Климент Охридски.

Дек 5, 2023
Општина Охрид

Општина Охрид ги објави нацрт буџетските програми за 2024 год

Од општината ги повикуваат сите буџетски корисници, сите невладини организации и здруженија на граѓани како и сите заинтересирани физички и правни лица своите предлози и забелешки по нацрт документите да ги доставуваат до стручните служби на општината.

Дек 5, 2023
Општина Охрид

Христијана Парулеска, Поетска ноќ во Велестово и Елеонора Чекреџи- постхумно, се годинешни добитници  на Повелба

Комисијата во состав  Перчо Божиноски – претседател, Бојан Михајловски – заменик претседател  и членовите Арбен Демироски, Наум Јамандиев и Горан Стојаноски одлуката ја донесоа едногласно.